23.1. Introduceren van gegevens van GNSS/GPS

23.1.1. Wat is GPS?

GPS, het Global Positioning System is een op satellieten gebaseerd systeem dat iedereen met een GPS-ontvanger toestaat om hun exacte positie te vinden, overal op de wereld. GPS wordt gebruikt als hulp bij navigatie, bijvoorbeeld in vliegtuigen, in boten en door hikers. De GPS-ontvanger gebruikt de signalen van de satellieten om zijn breedtegraad, lengtegraad en (soms) hoogte te berekenen. De meeste ontvangers hebben ook de mogelijkheid om op te slaan:

  • locaties (bekend als waypoints)

  • reeksen locaties die een geplande route vormen

  • en een track-log van de verplaatsing van de ontvanger in de tijd.

Waypoints, routes en tracks zijn de drie basis typen objecten in GPS-gegevens. QGIS geeft waypoints weer in puntlagen, waar routes en tracks wordne weergegeven in lagen linestring.

Notitie

QGIS ondersteunt ook ontvangers voor GNSS. Maar in deze documentatie blijven we de term GPS gebruiken.

23.1.2. Typen GPS-apparaten definiëren

Er zijn heel veel verschillende typen GPS-apparaten. QGIS staat u toe uw eigen type apparaat te definiëren en parameters voor het gebruik in te stellen op de tab Extra ► Opties ► GPS ► GPSBabel. Lees voor meer details GPSBabel.

Als u eenmaal een nieuw type apparaat heeft gemaakt, zal het worden vermeld in de lijsten met apparaten voor de gereedschappen Download en Upload.

23.1.3. GPS-gegevens overdragen of laden

Er bestaan heel veel verschillende bestandsindelingen voor het opslaan van GPS-gegevens. De indeling die QGIS gebruikt wordt GPX (GPS eXchange-indeling) genoemd, wat een standaardindeling voor uitwisseling is dat een willekeurig aantal waypoints, routes en tracks in hetzelfde bestand kan bevatten.

Een GPX-bestand laden:

  1. Open de tab GPS in het dialoogvenster Databronnen beheren, d.i.:

    • Klik op de knop dataSourceManager Databronnen beheren openen op de werkbalk (of druk op Ctrl+L) en te schakelen naar de doeltab

    • Of selecteer Kaartlagen ► Laag toevoegen ► addGpsLayer GPX-laag toevoegen…

  2. Gebruik de knop Bladeren naast de optie GPX-gegevensset om het GPX-bestand te selecteren.

  3. Gebruik de keuzevakken om de Object typen te selecteren die u wilt laden vanuit het bestand. Elk objecttype (Waypoints, Tracks of Routes) zal worden geladen in een afzonderlijke laag.

../../../_images/gps_datasource.png

Fig. 23.1 Dialoogvenster GPS-gegevens laden

U heeft, omdat QGIS GPX-bestanden gebruikt, een manier nodig om andere bestandsindelingen voor GPS te converteren naar GPX. Dit kan voor veel indelingen worden gedaan met het gratis programma GPSBabel. Dit programma kan ook GPS-gegevens overdragen tussen uw computer en een GPS-apparaat. QGIS gebruikt GPSBabel om deze dingen te doen, en verschaft u handige algoritmes voor Processing, beschikbaar onder de groep GPS.

Notitie

GPS-apparaten stellen u in staat uw gegevens op te slaan in verschillende coördinatensystemen. Zorg er voor, bij het downloaden van een GPX-bestand (vanaf uw GPS-apparaat of vanaf een website) om het dan te laden in QGIS, dat de gegevens in het GPX-bestand zijn opgeslagen in de indeling WGS 84 (latitude/longitude). QGIS verwacht dit en het is de officiële specificatie voor GPX. Zie GPX 1.1 Schema Documentation.