2. Voorwoord

Welkom in de wondere wereld van Geografische Informatie Systemen (GIS)!

QGIS is een Open Bron Geografisch Informatie Systeem. Het project werd gestart in mei 2002 en werd als een project gehuisvest op SourceForge in juni van datzelfde jaar. We hebben hard gewerkt om GIS-software (dat traditioneel dure merkgebonden software is) beschikbaar te maken voor iedereen die toegang heeft tot een persoonlijke computer.

QGIS kan momenteel worden uitgevoerd op de meeste Unix-platforms, Windows, en macOS. QGIS is ontwikkeld met de Qt toolkit (https://www.qt.io) en C++. Dit betekent dat QGIS er fris uitziet en een prettige, gemakkelijk-te-gebruiken grafische gebruikersinterface (GUI) heeft. Er zijn ook onafhankelijk gemaakte toepassingen waarmee u QGIS mee kan nemen in het veld. Deze toepassingen kunnen worden uitgevoerd op Android en iOS.

QGIS richt zich er op een gebruikersvriendelijk GIS te zijn dat algemene functies en mogelijkheden bied. In het begin was QGIS alleen voor het bekijken van gegevens. QGIS heeft het punt in zijn evolutie bereikt waarop het wordt gebruikt voor het dagelijks noodzakelijk zichtbaar maken van gegevens voor GIS, voor het vastleggen van gegevens, voor geavanceerd GIS-analyses, en voor presentaties in de vorm van geavanceerde kaarten, atlassen en rapporten. QGIS ondersteunt een groot aantal indelingen voor raster- en vectorgegevens, waarbij nieuwe indelingen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd met behulp van de architectuur voor plug-ins.

QGIS wordt uitgegeven onder de GNU Public License (GPL). Deze licentie staat iedereen toe om de broncode te bekijken en te bewerken en garandeert de vrije beschikbaarheid van GIS software die door iedereen kan worden aangepast of uitgebreid. U zou een actuele versie van de licentie hebben moeten ontvangen met uw kopie van QGIS. De licentie is ook te lezen in Appendix Appendix A: GNU General Public License.

Tip

Meest recente documentatie

De laatste versie van dit document kan altijd gevonden worden in het gedeelte documentatie van de webpagina van QGIS op https://www.qgis.org/nl/docs/