1. Inleiding

Dit is de gebruikershandleiding voor de software voor het geografische informatiesysteem (GIS) QGIS. QGIS is uitgebracht onder de GNU General Public Licentie. Meer informatie is beschikbaar op de thuispagina van QGIS https://www.qgis.org.

De inhoud van dit document is geschreven en gecontroleerd met de beste kennis van auteurs en bewerkers. Toch kunnen er fouten in voorkomen.

Daarom nemen de auteurs, redacteuren en uitgevers geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor fouten in dit document en hun mogelijke gevolgen. We raden u aan om mogelijke fouten aan ons te rapporteren

Dit document is gemaakt met reStructuredText. De broncode in de vorm van reST broncode is beschikbaar op github en via internet als HTML en PDF via https://www.qgis.org/en/docs/. Ook kunnen vertaalde versies van dit document worden doorgebladerd en worden gedownload vanaf het documentatiegedeelte van het project QGIS.

Bezoek https://qgis.org/nl/site/getinvolved/index.html voor meer informatie over bijdragen aan dit document en over vertalingen.

Koppelingen in dit Document

Dit document bevat interne en externe koppelingen. Door een interne koppeling te selecteren zult u naar een ander gedeelte van het document springen, bij het selecteren van een externe koppeling wordt een internetadres geopend.

Auteurs en redactie van de documentatie

De lijst met personen die hebben bijgedragen aan het schrijven, nakijken en vertalen van de volgende documentatie is beschikbaar op Deelnemers.

Copyright (c) 2004 - 2020 QGIS Development Team

Internet: https://www.qgis.org

Licentie van dit of document

Iedereen heeft het recht om dit document te kopiëren, verspreiden en aan te passen onder de voorwaarden van de GNU Free Documentation License, Version 1.3 of een latere versie gepubliceerd door de Free Software Foundation; De Voor- en achterkant en de inhoudelijke indeling van het document dient gelijk te blijven. Een kopie van de licentie is toegevoegd in Appendix Appendix B: GNU Free Documentation License.

1.1. Wat is er nieuw in QGIS 3.28

Deze uitgave van QGIS bevat honderden opgeloste fouten en veel nieuwe functionaliteit en verbeteringen, vergeleken met QGIS 3.28. Bekijk, voor een lijst met nieuwe mogelijkheden, het log met visuele wijzigingen op https://qgis.org/nl/site/forusers/visualchangelogs.html.