29. Ondersteuning

29.1. Mailinglijsten

QGIS is constant in ontwikkeling. Mocht u hulp nodig hebben of tegen fouten aanlopen, meld u dan aan op de mailinglijst qgis-users. Uw vragen zullen dan door meerdere mensen worden gelezen en ook anderen kunnen profiteren van de antwoorden.

29.1.1. QGIS gebruikers

Deze mailinglijst wordt gebruikt voor algemene vragen en discussies over QGIS en vragen over installatie en gebruik. u kunt u aanmelden voor de qgis-users mailinglijst via de volgende link: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user

29.1.2. QGIS ontwikkelaars

Indien u een ontwikkelaar bent die problemen van een meer technische aard tegenkomt, wilt u misschien deelnemen aan de mailinglijst qgis-developer. Deze lijst is ook een plaats waar mensen deelnemen en aan QGIS gerelateerde UX (User Experience) / gebruiksproblemen verzamelen en bespreken. Hier is de link: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-developer

29.1.3. QGIS gemeenschapsteam

Op deze lijst komen onderwerpen als documentatie, ondersteuning, gebruikershandleiding en aan QGIS gerelateerde websites aan bod. Ook wordt hier informatie uitgewisseld over blogs, mailinglijsten en vertalingen. Wil je meehelpen aan een van de handleidingen? Meld je dan aan voor deze lijst: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-community-team

29.1.4. QGIS vertalingen

Deze mailinglijst is voor vertalingen en vertalers. Als u mee wilt werken aan de vertalingen van de toepassing QGIS, website, handleidingen of de grafische gebruikersinterface (GUI). U kunt zich op deze lijst abonneren via: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-tr

29.1.5. QGIS Project Steering Committee (PSC)

Deze lijst wordt gebruikt voor discussie over problemen van het Steering Commitee, die met name gaat over het algemene management, de aansturing en het richting geven van QGIS. U kunt zich abonneren op deze lijst via: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-psc

29.1.6. QGIS gebruikersgroepen

Sommige gemeenschappen van QGIS hebben zich georganiseerd in QGIS gebruikersgroepen om QGIS lokaal te promoten en bij te dragen aan de ontwikkeling ervan. Deze groepen zijn plekken om lokale onderwerpen te bespreken, regionale of nationale gebruikersdagen te organiseren, organiseren van het sponsoren van mogelijkheden… De lijst van huidige gebruikersgroepen is beschikbaar op https://qgis.org/nl/site/forusers/usergroups.html

U bent van harte welkom om deel te nemen aan deze lijsten. Vergeet echter niet ook bij te dragen aan de lijst door vragen te beantwoorden en uw ervaringen te delen.

29.2. Matrix / IRC

Matrix (https://matrix.org) is a project for decentralised chat. QGIS has a room accessible by the #qgis:osgeo.org alias (among others) which bridges to the libera.chat #qgis IRC channel.

To use Matrix:

  1. Create an account (at matrix.org is easiest, but if you have an OSGeo account you can also use your OSGeo id as matrix id)

  2. Install a client (Elements is easiest, but see Matrix clients for more), OR point your browser to https://matrix.to/#/#qgis:osgeo.org

To use IRC:

  1. Install an IRC client

  2. Connect to irc://irc.libera.chat/#qgis or point your browser to https://web.libera.chat/?channels=#qgis

29.3. Commerciële ondersteuning

Commerciële ondersteuning voor QGIS is ook beschikbaar. Bekijk de website https://qgis.org/nl/site/forusers/commercial_support.html voor meer informatie.

29.4. Meldingen Volgsysteem

Hoewel de mailinglijst qgis-users de juiste plek is voor vragen als ‘Hoe doe ik XYZ met QGIS?’ is het handig om gevonden fouten in QGIS te kunnen rapporteren. U kunt foutmeldingen indienen op de QGIS bug tracker.

Houdt er rekening mee dat fouten die jij belangrijk vindt niet altijd de hoogste prioriteit zullen krijgen. Sommige fouten vereisen een complexe, tijdrovende oplossing en ontwikkelaars zijn niet altijd beschikbaar.

Verzoeken om nieuwe functionaliteit kunnen ook worden aangedragen in het meldingen volgsysteem. Plaats een melding altijd in het Engels en kies als type Feature request.

Wanneer u een bug gevonden hebt en die zelf hebt gerepareerd, kunt u een Pull Request indienen op het Github QGIS Project.

Lees Bugs, mogelijkheden en problemen en Pull Requests indienen voor meer details.

29.5. Blog

De gemeenschap QGIS heeft ook een Engelstalig weblog op https://plugins.qgis.org/planet/ waarop interessante artikelen te lezen zijn voor gebruikers en ontwikkelaars. Er bestaan ook vele andere blogs over QGIS, en u wordt uitgenodigd om bij te dragen met uw eigen blog over QGIS!

29.6. Plug-ins

De website https://plugins.qgis.org is het officiële webportaal voor QGIS plug-ins. Daar vindt u een lijst van alle stabiele en experimentele plug-ins voor QGIS, die beschikbaar zijn via de ‘Official QGIS Plugin Repository’.

29.7. Wiki

Er is een engelstalige wiki beschikbaar op https://github.com/qgis/QGIS/wiki. Hier kun je waardevolle informatie vinden maar ook plaatsen over ontwikkeling, uitrol, links naar downloads, vertaaltips enzovoort. Bekijk ‘m, je kunt er pareltjes aan informatie vinden!