2. Előszó

Üdvözöljük a térinformatika (GIS) csodálatos világában!

QGIS is an Open Source Geographic Information System. The project was born in May 2002 and was established as a project on SourceForge in June the same year. We have worked hard to make GIS software (which is traditionally expensive proprietary software) available to anyone with access to a personal computer.

QGIS currently runs on most Unix platforms, Windows, and macOS. QGIS is developed using the Qt toolkit (https://www.qt.io) and C++. This means that QGIS feels snappy and has a pleasing, easy-to-use graphical user interface (GUI). There are also independently created applications that allow you to take QGIS into the field. These applications can run on Android and iOS.

A QGIS célja, hogy általános funkciókat és szolgáltatásokat biztosító, felhasználóbarát térinformatikai szoftver legyen. A projekt kezdeti célja egy térinformatikai adatnézegető létrehozása volt. A QGIS a fejlődése során odáig jutott, hogy napi szintű GIS-adatböngészésre, adatrögzítésre, fejlett térinformatikai elemzésre, valamint prezentációra használható, kifinomult térképek, atlaszok és jelentések formájában. A QGIS rengeteg raszteres és vektoros adatformátumot támogat, új formátum támogatása pedig könnyen hozzáadható a moduloknak köszönhetően.

A QGIS a GNU General Public License (GPL) alatt jelenik meg. A QGIS ezen licenc alapján történő fejlesztése azt jelenti, hogy Ön megvizsgálhatja és módosíthatja a forráskódot, valamint garantálja, hogy Ön, a mi boldog felhasználónk, mindig hozzáférhet egy ingyenes és szabadon módosítható GIS programhoz. Meg kellett kapnia a licenc teljes példányát a QGIS másolatával együtt, de megtalálja a Függelékben Appendix A: GNU General Public License is.

Javaslat

Aktuális dokumentáció

A dokumentum legújabb verziója mindig megtalálható a QGIS webhely dokumentációs felületén a https://www.qgis.org/hu/docs/ címen.