7. A QGIS felülete

A QGIS grafikus felhasználói felülete (GUI) az alábbi ábrán látható. A sárga körökben lévő 1-től 5-ig terjedő számok a QGIS felületének fontos elemeit jelzik, ezeket az alábbiakban ismertetjük.

../../../_images/startup.png

7.1. ábra A QGIS felülete Alaszka mintaadataival

Megjegyzés

Az ablakdekoráció (címsor stb.) az Ön operációs rendszerétől és ablakkezelőjétől függően ettől eltérő lehet.

A QGIS fő felülete (7.1. ábra) öt részre ösztható:

  1. Menüsor

  2. Eszköztárak

  3. Panelek

  4. Térképnézet

  5. Állapotsor

Ezek részletes magyarázatához görgessen lejjebb.

7.2. Panelek és eszköztárak

A Nézet menüből (vagy kde Beállítások) tudja ki-be kapcsolni a QGIS felületi elemeit (Panelek ►) és eszköztárait (Eszköztárak ►). Ezek bármelyikének be- vagy kikapcsolásához kattintson a jobb gombbal a menüsorra vagy az eszköztárra, és válassza ki a kívánt elemet. A panelek és eszköztárak a QGIS felületén belül bárhova helyezhetőek. A lista a beépített és külső modulok bekapcsolásával is bővíthető.

7.2.1. Eszköztárak

Az eszköztárak hozzáférést biztosítanak a menük legtöbb funkciójához, valamint további eszközöket a térkép kezeléséhez. Minden eszköztár elemhez előugró eszköztipp áll rendelkezésre. Vigye az egeret az elem fölé, és megjelenik az eszköz rövid leírása.

Az elérhető eszköztárak:

7.16. táblázat QGIS Toolbars

Eszköztár neve

Hivatkozás az eszköz dokumentációjára

Advanced Digitizing

Advanced digitizing

Annotations

Annotációs eszközök

Attribútumok

Working with the Attribute Table, Általános eszközök

Data Source Manager

Adatforrások kezelése

Adatbázis

DB Manager Plugin

Digitalizálás

Egy meglévő réteg digitalizálása

GRASS

GRASS GIS integráció

Súgó

Label

The Label Toolbar

Manage Layers

Opening Data

Map Navigation

A térképnézet áttekintése

Mesh Digitizing

Editing a mesh layer

Modulok

Modulok

Projekt

Projektfájlok használata, Térképelrendezések, Stíluskönyvtár

Processing Algorithms

Configuring the Processing Framework

Raster

Modulok

Kiválasztás

Elemek kiválasztása

Shape digitizing

Shape digitizing

Snapping

Illesztési tolerancia és keresési sugár beállítása

Vector

Modulok

Web

Modulok, MetaSearch katalógus kliens

Megjegyzés

A külső fejlesztők moduljai további eszközökkel bővíthetik az alapértelmezett eszköztárakat, vagy saját eszköztárat biztosíthatnak.

Javaslat

Eszköztárak visszaállítása

Ha véletlenül elrejtett egy eszköztárat, visszaállíthatja a Nézet ► Eszköztárak ► (vagy kde Beállítások ► Eszköztárak ►) segítségével. Ha valami okból egy eszköztár (vagy bármely másik felületi elem) teljesen eltűnne a QGIS felületéről, a kezdeti GUI visszaállítása fejezetben talál megoldási ötleteket.

7.2.2. Panelek

A QGIS számos panelt kínál. A panelek olyan felületi elemek, amiken keresztül összetett műveleteket lehet elvégezni (értékek megadása, listaelem kiválasztása, jelölőnégyzet pipálása, stb).

A QGIS által biztosított alapértelmezett panelek:

7.17. táblázat QGIS panelek

Panel neve

Gyorsbillentyű

Hivatkozás

Advanced Digitizing

Ctrl+4

The Advanced Digitizing panel

Browser

Ctrl+2

The Browser Panel

Browser (2)

The Browser Panel

Debugging/Development Tools

F12

Hibakereső és fejlesztői eszközök panel

Elevation Profile

Geometry Validation

Digitizing Properties

GPS Information

Ctrl+0

Élő GPS követés

GRASS Tools

GRASS GIS integráció

Layer Order

Ctrl+9

Rétegsorrend panel

Layer Styling

Ctrl+3

Rétegstílus panel

Layers

Ctrl+1

Rétegek panel

Log Messages

Üzenetnapló panel

Overview

Ctrl+8

Áttekintő panel

Processing Toolbox

The Toolbox

Results Viewer

The Toolbox

Snapping and Digitizing Options

Illesztési tolerancia és keresési sugár beállítása

Spatial Bookmark Manager

Ctrl+7

Térképi terjedelmek könyvjelzőzése

Statistics

Ctrl+6

Statisztikai összegzés panel

Temporal Controller

Az időbeli vezérlő panel

Tile Scale

Mozaik

Undo/Redo

Ctrl+5

Visszavonás/Újra panel

Vertex Editor

A töréspontszerkesztő panel

7.3. Állapotsor

Az állapotsor általános információt nyújt a térképnézetről és az elvégzett vagy elérhető műveletekről, valamint eszközöket biztosít a térképnézet kezeléséhez.

7.3.1. Keresősáv

Az állapotsor bal szélén található a keresősáv, egy gyorskereső eszköz, amely segít megtalálni és futtatni a QGIS bármely funkcióját vagy beállítását:

  1. A keresősáv használatához kattintson a szövegbeviteli mezőbe, vagy nyomja meg a Ctrl+K billentyűt.

  2. Írjon be egy a keresett elemhez kapcsolódó szöveget (név, címke, kulcsszó, stb). Alapértelmezés szerint az engedélyezett keresőszűrők találatai jelennek meg, de korlátozhatja a keresést egy bizonyos hatókörre, ha a szöveg elé keresőszűrő előtagot ír. Például l cad kifejezést beírva csak a nevében cad szórészletet tartalmazó rétegek jelennek meg találatként.

    A szűrő dupla kattintással is kiválasztható abban a menüben, amely a keresősáv aktiválásakor jelenik meg.

  3. Kattintson egy találatra az adott művelet végrehajtásához, az elem típusától függően.

Javaslat

A keresés korlátozása az aktív réteg adott mezőire

Alapértelmezés szerint a keresés az „aktív réteg elemei”-re (f) az attribútumtábla összes mezőjében keres. A @ előtag használatával korlátozhatja a keresést egy bizonyos mezőre. Például f @name sal vagy @name sal csak olyan elemeket ad vissza, amelyek «»name»» attribútumában megtalálható a «sal» szórészlet. Gépelés közben aktív az automatikus szövegkiegészítés, a javaslatokat a Tab billentyűvel alkalmazhatja.

A lekérdezett mezők részletesebb szabályozása is lehetséges a rétegtulajdonságok Mezők fülén. További részletekért lásd a Fields Properties fejezetet.

A keresés több szálon fut, így az eredmények mindig a lehető leggyorsabban lesznek elérhetőek, még akkor is, ha lassú keresési szűrők vannak beállítva. Az eredmények azonnal megjelennek, amint egy szűrő feltételének megfeleltek, ami azt jelenti, hogy például a fájlkereső szűrő egyesével mutatja az eredményeket a fájlfa vizsgálata közben. Ez biztosítja, a felhasználói felület gyorsaságát, még akkor is, ha nagyon lassú keresési szűrő van használatban (például olyan, amely online szolgáltatást használ).

Megjegyzés

A Nominatim címkereső eszköz ettől eltérően viselkedhet (nincs automatikus kiegészítéses keresés, eredmények lekérésének késleltetése, …), tiszteletben tartva az OpenStreetMap Nominatim felhasználási szabályzatát.

Javaslat

A keresősáv beállításainak gyors elérése

Kattintson a keresősávban a search ikonra a használható szűrők listájának megjelenítéséhez. A listában látható egy Konfigurálás bejegyzés, amely megnyitja a Keresés lapot a Beállítások ► Beállítások… menüben.

7.3.2. Műveletek kijelzése

A keresősáv melletti területen szükség esetén megjelenik az elvégzett műveletek összefoglalója (például elemek kiválasztása egy rétegben, réteg eltávolítása, térképeltolás távolsága és iránya) vagy azon eszköz hosszú leírása, amely fölé a mutatót vittük (nem minden eszköz esetében érhető el).

Hosszadalmas műveletek futása közben folyamatjelző sáv látható az állapotsorban. Ilyen művelet például a statisztikagyűjtés egy raszterrétegről, egy Feldolgozás algoritmus futtatása, vagy számos réteg kirajzolása a térképnézetre.

7.3.3. A térképvászon vezérlése

A tracking Koordináta szövegdoboz az egér aktuális pozícióját mutatja, követve annak mozgását a térképnézeten. A mértékegység (és pontosság) a Projekt ► Tulajdonságok… ► Általános lapon állítható. Kattintson a szövegdoboz jobb oldalán található kis gombra, ha váltani szeretne a koordináta kijelzés és a extents Terjedelem kijelzés között. Utóbbi az aktuális térképnézet bal alsó és jobb felső sarkának koordinátáit mutatja térképi egységekben.

A koordináta mellett jelenik meg a Méretarány szövegdoboz, ami a térképnézet méretarányát mutatja. Tartozik hozzá egy legördülő lista, amiből kiválaszthatja az előre definiált és egyéni méretarányokat.

A méretaránytól jobbra nyomja meg a lockedGray gombot a méretarány rögzítéséhez, hogy a nagyítóval nagyítani vagy kicsinyíteni lehessen. A nagyító lehetővé teszi a térkép nagyítását a térkép méretarányának megváltoztatása nélkül, megkönnyítve a címkék és szimbólumok pozíciójának pontos beállítását. A nagyítási szint százalékban van megadva. Ha a Nagyító szintje 100%, akkor az aktuális térképet nem nagyítja, azaz a monitor felbontásához (DPI) viszonyított pontos méretarányban jeleníti meg. Az alapértelmezett nagyítási értéket a Beállítások ► Beállítások ► Megjelenítés ► Megjelenítés viselkedés-ben lehet meghatározni, ami nagyon hasznos a nagy felbontású képernyőkön a kis szimbólumok nagyításához. Ezen kívül a Beállítások ► Beállítások… ► Térkép és Jelmagyarázat & Legend ► DPI beállítása szabályozza, hogy a QGIS figyelembe vegye-e az egyes monitorok fizikai DPI-jét, vagy a teljes rendszer logikai DPI-jét használja.

A nagyítótól jobbra megadhatja a térképnézet óramutató járása szerinti elforgatását fokban.

Az állapotsor jobb szélén egy Megjelenít jelölőnégyzet látható, amivel átmenetileg leállíthatja a térkép kirajzolását. (lásd a A térképi megjelenítés vezérlése fejezetet).

A checkbox Megjelenít funkciótól jobbra található a projectionEnabled EPSG:kód gomb, amely az aktuális projekt koordináta-rendszerét mutatja. Erre kattintva megnyílik a Projekt tulajdonságai párbeszédablak, és lehetővé teszi a térképnézet vetületének váltását, vagy bármely más projekttulajdonság beállítását.

Javaslat

A térképvászon megfelelő méretarányának kiszámítása

Amikor elindítja a QGIS-t, az alapértelmezett koordináta-rendszer a WGS 84 (EPSG 4326), a mértékegységek pedig fokban lesznek. Ez azt jelenti, hogy a QGIS a rétegeken lévő bármely koordinátát fokokban fogja értelmezni. Ahhoz, hogy helyes méretarányt kapjon, átállíthatja kézzel a Projekt ► Tulajdonságok… Általános lapján (például méterre), vagy használhatja az projectionEnabled EPSG:kód ikont a fentebb látható módon. Ez utóbbi esetben a mértékegység a projekt vetületében meghatározott lesz (pl, +units=m).

Az indításkori koordináta-rendszer átállítható a Beállítások ► Beállítások… ► CRS-kezelés lapon.

7.3.4. Üzenetek

A jobb szélen lévő messageLog Üzenetek gomb megnyitja az Üzenetnaplók panelt, amely a mögöttes folyamatokról ad információt (QGIS indítás, modulbetöltés, feldolgozó eszközök, mappák nevei, stb).