19. Vektorcsempék

19.1. Mik azok a vektorcsempék?

A vektorcsempék földrajzi adatokat tartalmazó csomagok, amelyek előre meghatározott, nagyjából négyzet alakú „csempékbe” vannak csomagolva az interneten keresztüli átvitelhez. Egyesítik az előre renderelt raszteres térképcsempéket és a vektoros térképcsempéket. A vektorcsempe-szerver egy előre renderelt térképi kép helyett vektoros térképadatokat ad vissza, amelyeket az egyes csempék határaira vágott. A levágott csempék lefedik a szolgáltatás nagyítási szintjeit, piramisszerű elrendezésben. Ezzel a struktúrával az adatátvitel lecsökken a nem csempézett vektortérképekhez képest. Csak az aktuális térképnézetben és az aktuális nagyítási szinten lévő adatokat kell átvinni. Ezenkívül a csempézett raszteres térképhez képest az adatátvitel is jelentősen csökken, mivel a vektoros adatok jellemzően sokkal kisebbek, mint egy renderelt raszteres kép. A vektorcsempékhez nincsenek stílusinformációk hozzárendelve, ezért a QGIS-nek kartográfiai stílust kell alkalmaznia az adatok megjelenítéséhez.

../../../_images/vector_tiles_pyramid_structure.png

19.1. ábra Vektorcsempék piramisszerű szerkezete nagyítási szintekkel

19.2. Támogatott formátumok

A vektorcsempék támogatása a következő módokon érhető el:

  • távoli erőforrások (HTTP/S) – XYZ-sablonnal. Pl. type=xyz&url=http://example.com/{z}/{x}/{y}.pbf

  • helyi fájlok – XYZ-sablonnal. Pl. type=xyz&url=file:///path/to/tiles/{z}/{x}/{y}.pbf

  • helyi MBTiles-adatbázis. Pl. type=mbtiles&url=file:///path/to/file.mbtiles

Vektorcsempe adathalmazok QGIS-be való betöltéséhez használja a addVectorTileLayer Vektorcsempe fület az Adatforrás-kezelő párbeszédablakban. További részletekért olvassa el a Using Vector Tiles services részt.

19.3. Vektorcsempe adathalmaz tulajdonságai

19.3.1. Információs fül

Az Információ fül csak olvasható, és tömör összefoglalást ad az aktuális rétegről és metaadatairól. A következő információk láthatóak rajta:

  • a réteg szolgáltatójától függően: név, URI, forrás típusa és útvonala, zoomszintek száma

  • a koordináta-rendszer: neve, mértékegysége, módszere, pontossága, alappontja (statikus vagy dinamikus)

  • a kitöltött metaadatok közül válogatva: hozzáférés, terjedelem, hivatkozások, névjegyek, előzmények…

19.3.2. Jelrendszer és címkék tulajdonságai

../../../_images/vector_tiles_symbology.png

19.2. ábra Egy vektorcsempe-réteg jelrendszere

Mivel a vektorcsempék pont-, vonal- és sokszöggeometriából állnak, a megfelelő szimbólumok rendelkezésre állnak. Kartografált stílus alkalmazásához Stílus URL-t kell használnia a Vektorcsempe-kapcsolat létrehozásakor. A szimbólumok az:guilabel:OK gombra kattintva azonnal megjelennek a symbology Jelrendszer fülön.

Saját térképstílus létrehozásához meghatározhat egy szabályrendszert, stílusozhatja, címkézheti az elemeket. A 19.2. ábra azt mutatja, hogy beállítottunk egy stílust és címkézést az OpenStreetMap landuse rétegéhez. A beállítások itt a suburb osztályhoz készültek. A jobb láthatóság érdekében a legtöbb szabály ki van kapcsolva.

Alul látható az Aktuális nagyítási szint. Pipálja be a Csak a látható szabályok jelölőnégyzetet, ha a szabályok listáját csak az adott nagyítási szinten láthatóakra szeretné szűrni. Ez megkönnyíti az összetett vektorstílusokkal való munkát és a zavaró szabályok megtalálását. A stílus és a címkézés a nagyítási szinttől függhet.

Lehetőség van stílusok importálására is. Ezek a stílusok betölthetőek:

19.3.3. Metaadat tulajdonságok

A editMetadata Metaadatok lapon lehetőség nyílik metaadat-jelentés létrehozására és szerkesztésére a rétegen. További információért lásd: Metaadatok.