2. Előszó

Üdvözöljük a térinformatika (GIS) csodálatos világában!

A QGIS egy nyílt forráskódú térinformatikai alkalmazás. A projekt 2002 májusában született, és ugyanazon év júniusában a létre jött hozzá egy SourceForge projekt. Keményen dolgoztunk azon, hogy a térinformatikai szoftvereket (amely hagyományosan drága szabadalmaztatott szoftver) bárki számára elérhetővé tegyük, aki hozzáfér személyi számítógéphez. A QGIS jelenleg a legtöbb Unix platformon, Windowson és macOS-en fut. A QGIS fejlesztése a Qt toolkit (https://www.qt.io) és C++ segítségével történik. Ez azt jelenti, hogy a QGIS lendületes, és kellemes, könnyen használható grafikus felhasználói felülettel (GUI) rendelkezik.

A QGIS célja, hogy általános funkciókat és szolgáltatásokat biztosító, felhasználóbarát térinformatikai szoftver legyen. A projekt kezdeti célja egy térinformatikai adatnézegető létrehozása volt. A QGIS a fejlődése során odáig jutott, hogy napi szintű GIS-adatböngészésre, adatrögzítésre, fejlett térinformatikai elemzésre, valamint prezentációra használható, kifinomult térképek, atlaszok és jelentések formájában. A QGIS rengeteg raszteres és vektoros adatformátumot támogat, új formátum támogatása pedig könnyen hozzáadható a moduloknak köszönhetően.

A QGIS a GNU General Public License (GPL) alatt jelenik meg. A QGIS ezen licenc alapján történő fejlesztése azt jelenti, hogy Ön megvizsgálhatja és módosíthatja a forráskódot, valamint garantálja, hogy Ön, a mi boldog felhasználónk, mindig hozzáférhet egy ingyenes és szabadon módosítható GIS programhoz. Meg kellett kapnia a licenc teljes példányát a QGIS másolatával együtt, de megtalálja a Függelékben Appendix A: GNU General Public License is.

Javaslat

Aktuális dokumentáció

A dokumentum legújabb verziója mindig megtalálható a QGIS webhely dokumentációs felületén a https://www.qgis.org/en/docs/ címen.