2. Cuvânt înainte

Bine ați venit în lumea minunată a Sistemelor de Informații Geografice (GIS)!

QGIS este un sistem de informații geografice open source. Proiectul s-a născut în mai 2002 și a fost popularizat pe SourceForge în iunie a aceluiași an. Am muncit din greu pentru a face GIS-ul (care, în mod tradițional, este un soft scump) accesibil oricui are acces la un computer personal. QGIS rulează în prezent pe majoritatea platformelor Unix, Windows și macOS. QGIS este dezvoltat folosind setul de instrumente Qt (https://www.qt.io) și C++. Aceasta înseamnă că este rapid și are o interfață grafică (GUI) plăcută și ușor de utilizat.

QGIS își propune să fie un GIS ușor de utilizat, oferind funcții și caracteristici comune. Scopul inițial al proiectului a fost de a crea un vizualizator de date GIS. La acest moment QGIS a atins punctul de evoluție în care poate folosit pentru nevoile zilnice de vizualizare a datelor GIS, pentru captura datelor, analiza GIS avansată și pentru prezentări sub formă de hărți, atlase și rapoarte sofisticate. QGIS acceptă o multitudine de formate de date raster și vectoriale, având o arhitectură pentru pluginuri care permite adăugarea facilă a noilor formate.

QGIS este lansat sub licența publică generală GNU (GPL). Dezvoltarea QGIS sub această licență vă dă dreptul de a inspecta și modifica codul sursă și vă garantează că dvs., utilizatorul nostru, veți avea întotdeauna acces la un program GIS care este gratuit și care poate fi modificat în mod liber. Ar fi trebuit să primiți o copie completă a licenței în cadrul copiei dvs. de QGIS, care se poate găsi și în Anexă Anexa A: Licența Publică Generală GNU.

Sfat

Documentație la-zi

Cea mai recentă versiune a acestui document se găsește mereu în zona documentației a site-ului web QGIS, la https://www.qgis.org/en/docs/.