Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

Cuvânt înainte

Bine ați venit în lumea minunată a Sistemelor de Informații Geografice (GIS)!

QGIS is an Open Source Geographic Information System. The project was born in May of 2002 and was established as a project on SourceForge in June of the same year. We’ve worked hard to make GIS software (which is traditionally expensive proprietary software) a viable prospect for anyone with basic access to a personal computer. QGIS currently runs on most Unix platforms, Windows, and OS X. QGIS is developed using the Qt toolkit (https://www.qt.io) and C++. This means that QGIS feels snappy and has a pleasing, easy-to-use graphical user interface (GUI).

QGIS își propune să fie un GIS prietenos cu utilizatorul, oferind funcții și caracteristici comune. Scopul inițial al proiectului a fost de a realiza un vizualizator de date GIS. QGIS a ajuns în punctul în care acesta este utilizat de tot mai mulți utilizatori pentru vizualizarea zilnică a datelor GIS. QGIS suportă un număr mare de formate de date raster și vectoriale, cu posibilitatea de adăugare ușoară a suportului pentru noile formate, prin intermediul arhitecturii de plugin-uri.

QGIS este distribuit sub Licența Publică Generală GNU (GPL). Dezvoltarea QGIS sub această licență atestă că puteți inspecta și modifica codul sursă și garantează că, utilizatorul va avea întotdeauna acces la un program de GIS gratuit, și care poate fi modificat în mod liber. Ar trebui să fi primit deja o copie completă a licenței alături de aplicația QGIS, pe care o puteți găsi, de asemenea, în Anexa Licența Publică Generală GNU.

Tip

Documentație la-zi

Cea mai recentă versiune a acestui document poate fi întotdeauna găsită în zona de documentare a site-ului QGIS de la http://www.qgis.org/en/docs/.