Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

` `

Cuvânt înainte

Bine ați venit în lumea minunată a Sistemelor de Informații Geografice (GIS)!

QGIS este un Sistem de Informații Geografice cu sursă deschisă. Proiectul s-a născut în luna mai 2002, fiind urcat pe SourceForge în luna iunie a aceluiași an. Am muncit din greu pentru a face aplicația GIS (care este, în mod tradițional, un soft proprietar scump) o perspectivă viabilă pentru oricine care are acces la un calculator personal. QGIS rulează în prezent pe majoritatea platformelor Unix, Windows, OS X. QGIS este dezvoltat folosind toolkit-ul Qt (https://www.qt.io) și C++. Acest lucru demonstrează că QGIS rulează rapid și are o interfață grafică (GUI) plăcută, ușor de utilizat.

QGIS își propune să fie un GIS prietenos cu utilizatorul, oferind funcții și caracteristici comune. Scopul inițial al proiectului a fost de a realiza un vizualizator de date GIS. QGIS a ajuns în punctul în care acesta este utilizat de tot mai mulți utilizatori pentru vizualizarea zilnică a datelor GIS. QGIS suportă un număr mare de formate de date raster și vectoriale, cu posibilitatea de adăugare ușoară a suportului pentru noile formate, prin intermediul arhitecturii de plugin-uri.

QGIS este distribuit sub Licența Publică Generală GNU (GPL). Dezvoltarea QGIS sub această licență atestă că puteți inspecta și modifica codul sursă și garantează că, utilizatorul va avea întotdeauna acces la un program de GIS gratuit, și care poate fi modificat în mod liber. Ar trebui să fi primit deja o copie completă a licenței alături de aplicația QGIS, pe care o puteți găsi, de asemenea, în Anexa Licența Publică Generală GNU.

Tip

Documentație la-zi

The latest version of this document can always be found in the documentation area of the QGIS website at http://www.qgis.org/en/docs/.