Important

Translation is a community effort you can join. This page is currently translated at 66.67%.

2. Cuvânt înainte

Bine ați venit în lumea minunată a Sistemelor de Informații Geografice (GIS)!

QGIS is an Open Source Geographic Information System. The project was born in May 2002 and was established as a project on SourceForge in June the same year. We have worked hard to make GIS software (which is traditionally expensive proprietary software) available to anyone with access to a personal computer.

QGIS currently runs on most Unix platforms, Windows, and macOS. QGIS is developed using the Qt toolkit (https://www.qt.io) and C++. This means that QGIS feels snappy and has a pleasing, easy-to-use graphical user interface (GUI). There are also independently created applications that allow you to take QGIS into the field. These applications can run on Android and iOS.

QGIS își propune să fie un GIS ușor de utilizat, oferind funcții și caracteristici comune. Scopul inițial al proiectului a fost de a crea un vizualizator de date GIS. La acest moment QGIS a atins punctul de evoluție în care poate folosit pentru nevoile zilnice de vizualizare a datelor GIS, pentru captura datelor, analiza GIS avansată și pentru prezentări sub formă de hărți, atlase și rapoarte sofisticate. QGIS acceptă o multitudine de formate de date raster și vectoriale, având o arhitectură pentru pluginuri care permite adăugarea facilă a noilor formate.

QGIS este lansat sub licența publică generală GNU (GPL). Dezvoltarea QGIS sub această licență vă dă dreptul de a inspecta și modifica codul sursă și vă garantează că dvs., utilizatorul nostru, veți avea întotdeauna acces la un program GIS care este gratuit și care poate fi modificat în mod liber. Ar fi trebuit să primiți o copie completă a licenței în cadrul copiei dvs. de QGIS, care se poate găsi și în Anexă Anexa A: Licența Publică Generală GNU.

Sfat

Documentație la-zi

Cea mai recentă versiune a acestui document se găsește mereu în zona documentației a site-ului web QGIS, la https://www.qgis.org/en/docs/.