Important

Translation is a community effort you can join. This page is currently translated at 98.73%.

4. Funcțiuni

QGIS oferă o multitudine de funcții GIS, prin intermediul funcțiilor de bază și al pluginurilor. Bara de localizare facilitează căutarea de funcții, seturi de date și multe altele.

Un scurt rezumat pentru șase categorii generale de funcții și pluginuri este prezentat mai jos, urmat de informații despre consola integrată Python.

4.1. Vizualizarea datelor

Puteți vizualiza combinații de date vectoriale și raster (în 2D sau 3D) în diferite formate și proiecții, fără a conversia într-un format intern sau comun. Formatele acceptate sunt:

 • Tabelele și vederile activate spațial cu ajutorul PostGIS, SpatiaLite și MS SQL Spatial, Oracle Spatial, formatele vectoriale acceptate de biblioteca OGR instalată, inclusiv GeoPackage, ESRI Shapefile, MapInfo, SDTS, GML și multe altele. Consultați secțiunea Lucrul cu Datele Vectoriale.

 • Formatele raster și imaginile acceptate de biblioteca GDAL (Geospatial Data Abstraction Library), cum ar fi GeoTIFF, ERDAS IMG, ArcInfo ASCII GRID, JPEG, PNG și multe altele. Parcurgeți secțiunea Lucrul cu Datele Raster.

 • Suprafețele poliedrice (sunt acceptate TIN-urile și grilele obișnuite). Consultați Working with Mesh Data.

 • Plăcuțe vectoriale

 • Date raster și vectoriale GRASS din bazele de date GRASS (locație/set de hărți). Parcurgeți secțiunea Integrarea GRASS GIS.

 • Datele spațiale online au servit ca Servicii Web OGC, inclusiv WMS, WMTS, WCS, WFS și WFS-T. Mai multe informații în Working with OGC / ISO protocols.

  Infrastructura de autentificare QGIS vă ajută să gestionați utilizatorul/parola, certificatele și cheile serviciilor web și a altor resurse.

 • Foi de calcul (ODS / XLSX)

Datele temporale sunt acceptate.

4.2. Explorarea datelor și compunerea hărților

Puteți compune hărți, apoi să explorați în mod interactiv datele spațiale prin intermediul interfeței grafice prietenoase. Printre cele mai multe instrumente utile disponibile în GUI se includ:

 • Navigatorul QGIS

 • Reproiectarea Din-Zbor

 • Generarea de hărți 2D și 3D

 • DB Manager

 • Aspect Pagină Imprimată

 • Raport

 • Panoul de Vizualizare

 • Semne de carte Spațiale

 • Instrumente de adnotare

 • Identificarea/selectarea entităților

 • Editarea/vizualizarea/căutarea atributelor

 • Etichetarea entităților definite de date

 • Instrumente de simbologie definită cu ajutorul datelor, pentru rastere și vectori

 • Compoziția hărților pentru atlas, folosind straturile cu graticule

 • Săgeata nordului, scara grafică și eticheta drepturilor de autor pentru hărți

 • Suport pentru salvarea și restaurarea proiectelor

4.3. Crearea, editarea, gestionarea și exportul datelor

Puteți crea, edita, gestiona și exporta în diverse formate straturile raster sau vectoriale. QGIS oferă următoarele:

 • Instrumente de digitalizare vectorială

 • Abilitatea de a crea și edita mai multe formate de fișiere și straturi vectoriale GRASS

 • Instrument de georeferențiere dedicat geocodării vectorilor și a imaginilor

 • Instrumente GPS dedicate importării și exportării formatului GPX și pentru a converti alte formate GPS în GPX, sau pentru a le descărca/încărca direct pe o unitate GPS (în Linux, usb: a fost adăugat listei de dispozitive GPS)

 • Suport pentru salvarea și editarea datelor OpenStreetMap

 • Abilitatea de a crea tabele de baze de date spațiale din fișiere, folosind pluginul DB Manager

 • Gestionarea îmbunătățită a tabelelor bazei de date spațiale

 • Instrumente pentru gestionarea tabelelor cu atribute vectoriale

 • Opțiunea de a salva capturile de ecran ca imagini georeferențiate

 • Instrumentul DXF-Export cu capacități sporite pentru exportul stilurilor și a plugin-urilor pentru a efectua funcții similare CAD

4.4. Analiza datelor

Puteți efectua analize de date spațiale pe baze de date spațiale și pe alte formate acceptate de OGR. QGIS oferă în prezent analiză vectorială, analiză raster, eșantionare, geoprocesare, instrumente de gestionare a geometriei și a bazelor de date. De asemenea, puteți utiliza instrumentele GRASS integrate, ceea ce constă în funcționalitatea completă a peste 400 de module GRASS (vezi secțiunea Integrarea GRASS GIS). De asemenea, se poate folosi pluginul Processing, care oferă un cadru puternic de analiză geospațială, fie făcând apel la algoritmi QGIS nativi, fie la cei terți precum GDAL, SAGA, GRASS, OTB, R și alții (consultați secțiunea :ref:`sec_processing_intro `). Toate funcțiile de analiză rulează în fundal, permițându-vă să vă continuați munca.

Modelatorul grafic vă permite să combinați / înlănțuiți funcții într-un flux de lucru complet, într-un mediu grafic intuitiv.

4.5. Publicarea hărților de pe Internet

QGIS poate fi folosit ca un client WMS, WMTS, WMS-C, WFS, OAPIF și WFS-T (v. secțiunea Working with OGC / ISO protocols), iar QGIS Server (vezi Ghid/Manual QGIS Server) vă permite să publicați pe Internet propriile date, prin protocoalele WMS, WCS, WFS și OAPIF, folosind un server web.

4.6. Extinderea funcționalității QGIS prin intermediul plugin-urilor

QGIS poate fi adaptat nevoilor dumneavoastră speciale cu arhitectură de plugin-uri extensibile și biblioteci care pot fi folosite pentru a crea plugin-uri. Puteți crea chiar noi aplicații cu C++ sau Python!

4.6.1. Plugin-uri de bază

Plugin-urile de bază includ:

 1. DB Manager (editarea și vizualizarea straturilor și a tabelelor din/în bazele de date; executarea interogărilor SQL)

 2. Geometry Checker (identificarea erorilor din geometrii)

 3. Georeferencer GDAL (adăugarea în rastere a informațiilor despre proiecție cu ajutorul GDAL)

 4. GPS Tools (încărcarea și importarea datelor GPS)

 5. GRASS (integrare cu GRASS GIS)

 6. MetaSearch Catalog Client (interacționează cu serviciile de catalogare a metadatelor care acceptă standardul OGC Catalog Service for the Web (CSW))

 7. Offline Editing (permite editarea offline și sincronizarea cu bazele de date)

 8. Processing (cadrul de procesare a datelor spațiale pentru QGIS)

 9. Topology Checker (face posibilă identificarea erorilor topologice în straturile vectoriale)

4.6.2. Plugin-urile Externe Python

QGIS oferă un număr tot mai mare de plugin-uri externe, scrise în Python, care sunt furnizate de către comunitate. Aceste plugin-uri rezidă în depozitul oficial de plugin-uri, și pot fi instalate cu ușurință cu ajutorul Instalatorului de Plugin-uri Python. Parcurgeți secțiunea Dialogul Plugin-urilor.

4.7. Consola Python

Pentru scripting puteți utiliza consola Python integrată accesând: Plugins ► Python Console. Consola se deschide ca o fereastră utilitară non-modală. Pentru interacțiunea cu mediul QGIS, există variabila qgis.utils.iface, care este o instanță a QgisInterface. Această interfață oferă acces la canevasul hărții, meniuri, bare de instrumente și alte părți ale aplicației QGIS. Puteți crea un script, apoi să-l plasați în fereastra QGIS, după care va fi executat în mod automat.

Pentru mai multe informații despre lucrul cu consola Python și despre programarea pluginurilor și a aplicațiilor QGIS, vă rugăm să consultați Consola Python din QGIS și Cartea de rețete a dezvoltatorului PyQGIS.

4.8. Probleme Cunoscute

4.8.1. Limitarea numărului de fișiere deschise

Dacă deschideți un proiect QGIS mare și sunteți sigur că toate straturile sunt valide, dar unele straturi sunt marcate ca fiind eronate, puteți gestiona, probabil, această problemă. Linux (și alte sisteme de operare, de asemenea) are o limită pentru fișierele deschise de către un proces. Limitele resurselor sunt per-proces și sunt moștenite. Comanda internă ulimit, modifică limitele numai pentru procesul curent; noua limită va fi moștenită de către orice proces copil.

Puteți vedea toate informațiile ulimit curente, tastând:

$ ulimit -aS

Puteți vedea numărul permis de fișiere deschise per proces, în mod curent, folosind următoarea comandă într-o consolă:

$ ulimit -Sn

Pentru a modifica limitele unei sesiuni existente puteți folosi ceva de genul:

$ ulimit -Sn #number_of_allowed_open_files
$ ulimit -Sn
$ qgis

Alternativ, puteți utiliza utilitarul mai nou prlimit. Mai multe informații la: https://manpages.ubuntu.com/manpages/latest/man1/prlimit.1.html

Pentru a remedia definitiv problema

Pe majoritatea sistemelor Linux, limitele resurselor sunt stabilite de modulul pam_limits, în conformitate cu setările conținute în /etc/security/limits.conf sau /etc/security/limits.d/*.conf. Ar trebui să puteți edita acele fișiere dacă aveți privilegiul de root (de asemenea, prin intermediul sudo), dar va trebui să vă conectați din nou pentru ca schimbările să aibă efect.

Mai multe informații:

https://www.cyberciti.biz/faq/linux-increase-the-maximum-number-of-open-files/ https://linuxaria.com/article/open-files-in-linux