Fontos

A fordítás közösségi munka eredménye, amelyhez itt tudsz csatlakozni <https://qgis.org/en/site/getinvolved/translate.html#becoming-a-translator>`_. Ennek az oldalnak eddig a 98.73% részét fordítottuk le.

4. Képességek

A QGIS számos GIS-funkciót biztosít a beépített szolgáltatásokon és a letölthető modulokon keresztül. A keresősáv megkönnyíti a funkciók, adatkészletek és egyebek keresését.

Az alábbiakban a funkciók és modulok hat általános kategóriájának rövid összefoglalóját mutatjuk be, majd az integrált Python konzolba való első betekintést.

4.1. Adatok megtekintése

Megtekintheti a vektoros és raszteres adatok kombinációit (2D-ben vagy 3D-ben) különböző formátumokban és vetületekben, belső vagy általános formátumba konvertálás nélkül. A támogatott formátumok a következők:

 • Térbeliséget tartalmazó táblák és nézetek a telepített OGR könyvtár által támogatott PostGIS, SpatiaLite és MS SQL Spatial, Oracle Spatial, vektoros formátumok, beleértve a GeoPackage, ESRI Shapefile, MapInfo, SDTS, GML és sok más formátumot. Lásd a Vektoros adatok fejezetet.

 • Raszteres és képformátumok a telepített GDAL (Geospatial Data Abstraction Library) könyvtár által támogatott formátumban, úgy mint GeoTIFF, ERDAS IMG, ArcInfo ASCII GRID, JPEG, PNG és sok más. Lásd a Raszteres adatok fejezetet.

 • Háló adatok (TIN-ek és szabályos hálók támogatottak). Lásd a Working with Mesh Data fejezetet.

 • Vektorcsempék

 • GRASS raszteres és vektoros adatok a GRASS adatbázisból (location/mapset). Lásd a GRASS GIS integráció fejezetet.

 • OGC Web Services által szolgáltatott online téradat, beleértve a WMS, WMTS, WCS, WFS, és WFS-T technológiákat. Lásd a Working with OGC / ISO protocols fejezetet.

  A QGIS hitelesítési rendszere segít kezelni a webes szolgáltatások és egyéb erőforrások felhasználóneveit, jelszavait, tanúsítványait és kulcsait.

 • Munkafüzetek (ODS / XLSX)

Az időbeli adatok támogatottak.

4.2. Adatok áttekintése és térképkészítés

Készíthet térképeket és interaktív módon böngészheti a téradatokat egy barátságos felhasználói felületen keresztül. A grafikus felhasználói felületen elérhető számos hasznos eszköz:

 • QGIS böngésző

 • Röptében transzformálás

 • 2D és 3D térkép-megjelenítés

 • DB kezelő

 • Nyomtatási elrendezés

 • Jelentés

 • Áttekintő panel

 • Térbeli könyvjelzők

 • Annotációs eszközök

 • Elemek azonosítása, kijelölése

 • Attribútumok szerkesztése, megtekintése, keresése

 • Adatvezérelt elemcímkézés

 • Adatvezérelt vektor és raszter jelrendszer eszközök

 • Atlasz összeállítás fokhálózati réteggekkel

 • Északjel, lépték és copyright címke a térképekhez

 • Projektek mentése és helyreállítása

4.3. Adatok készítése, szerkesztése, kezelése és exportálása

Több formátumban hozhat létre, szerkeszthet, kezelhet és exportálhat vektoros és raszteres rétegeket. A QGIS a következőket kínálja:

 • Vektor digitalizáló eszközök

 • Több fájlformátum és GRASS vektorréteg létrehozásának és szerkesztésének lehetősége

 • Georeferáló eszköz vektoros adatok és képek geokódolásához

 • GPS-eszközök GPX-formátum importálásához és exportálásához, valamint más GPS-formátumok GPX-re való konvertálásához vagy közvetlenül GPS-eszközre történő letöltéséhez/feltöltéséhez (Linux-on, usb: felkerült a GPS-eszközök listájára)

 • OpenStreetMap adatok megjelenítésének és szerkesztésének támogatása

 • Lehetőség térbeli adatbázistáblák létrehozására fájlokból a DB Kezelő modullal

 • A térbeli adatbázistáblák jobb kezelése

 • Eszközök a vektoros attribútumtáblák kezeléséhez

 • Lehetőség a képernyőképek georeferált képként történő mentésére

 • DXF-export eszköz továbbfejlesztett képességekkel stílusok exportálására és modulok a CAD-szerű műveletek elvégzésére

4.4. Adatok elemzése

Téradat-elemzést végezhet térbeli adatbázisokon és más OGR által támogatott formátumokon. A QGIS jelenleg vektoranalízis, raszteranalízis, mintavételi, geofeldolgozási, geometriai és adatbázis-kezelő eszközöket kínál. Használhatja az integrált GRASS eszközöket is, amelyek a GRASS teljes, több mint 400 modulos funkcionalitását tartalmazzák (lásd a GRASS GIS integráció szakaszt). Vagy dolgozhat a Feldolgozás modullal, amely hatékony térinformatikai elemzési keretrendszert biztosít a natív és harmadik féltől származó algoritmusok QGIS-ből való meghívásához, például GDAL, SAGA, GRASS, OTB, R és még sok más (lásd a Bevezetés fejezetet). Az összes elemző funkció a háttérben fut, így a feldolgozás alatt folytathatja a munkát.

A grafikus modellező lehetővé teszi a funkciók teljes munkafolyamattá kombinálását / láncolását egy intuitív grafikus felületen.

4.5. Térképek publikálása az Interneten

A QGIS használható WMS, WMTS, WMS-C, WFS, OAPIF és WFS-T kliensként (lásd a Working with OGC / ISO protocols szakaszt). A QGIS szerver (lásd QGIS szerver útmutató/kézikönyv) lehetővé teszi adatainak közzétételét a WMS, WCS, WFS és OAPIF protokollokon keresztül az Interneten egy webszerver segítségével.

4.6. A QGIS funkcionalitásának kiterjesztése modulokkal

A QGIS az Ön egyedi igényeihez igazítható a bővíthető modul architektúrával és a modulok létrehozására használható könyvtárakkal. C++ vagy Python nyelven akár új alkalmazásokat is készíthet!

4.6.1. Beépített modulok

A beépített modulok:

 1. DB kezelő (rétegek és táblázatok mozgatása, szerkesztése és megtekintése adatbázisokból/adatbázisokba; SQL lekérdezések végrehajtása)

 2. Geometria ellenőrző (geometriák hibáinak keresése)

 3. GDAL georeferáló (vetületadat hozzáadása raszterekhez GDAL-lal)

 4. GPS-eszközök (GPS-adatok betöltése és importálása)

 5. GRASS (GRASS GIS integráció)

 6. MetaSearch katalógus kliens (interakció az OGC webes katalógusszolgáltatás (CSW) szabványt támogató katalógus kiszolgálókkal)

 7. Offline szerkesztés (lehetővé teszi az offline szerkesztést és az adatbázisokkal való szinkronizálást)

 8. Feldolgozás (a QGIS téradat feldolgozó keretrendszere)

 9. Topológia ellenőrző (vektorrétegek topológiai hibáinak keresése)

4.6.2. Külső Python modulok

A QGIS folyamatosan növekvő számú, a közösség által készített külső Python modult kínál. Ezek a modulok megtalálhatóak a hivatalos modultárházban és egyszerűen telepíthetőek a Python modultelepítővel. Lásd a The Plugins Dialog fejezetet.

4.7. Python konzol

A szkriptezésben segítséget nyújt az integrált Python konzol, amely a következő menüből nyitható meg: Modulok ► Python konzol. A konzol új ablakban nyílik meg. A QGIS környezettel való interakcióhoz a qgis.utils.iface változó használható, ami a QgisInterface példánya. Ez az interfész biztosít hozzáférést a térképvászonhoz, menükhöz, eszköztárakhoz és a QGIS alkalmazás egyéb részeihez. Ha elkészült egy szkripttel, húzza át a QGIS ablakba, és az automatikusan végrehajtódik.

For further information about working with the Python console and programming QGIS plugins and applications, please refer to QGIS Python console and PyQGIS fejlesztői szakácskönyv.

4.8. Ismert problémák

4.8.1. A megnyitott fájlok számának korlátja

Ha egy nagy QGIS projektet nyit meg, és biztos abban, hogy minden réteg érvényes, de néhány réteg mégis rosszként van megjelölve, akkor valószínűleg ezzel a problémával áll szemben. A Linux (és más operációs rendszerek is) korlátozza a folyamatonként megnyitható fájlok számát. Az erőforrás-korlátozás folyamatonkénti és öröklött. A rendszer beépített ulimit parancsa módosítani tudja a korlátot, de csak az aktuális shell folyamathoz; az új korlátot megörökli az összes gyerek folyamat.

Az alábbi paranccsal megtekintheti az összes aktuális ulimit információt:

$ ulimit -aS

A folyamatonként megnyitható fájlok számát az alábbi paranccsal kérdezheti le:

$ ulimit -Sn

Az aktuális munkamenet korlátjait az alábbihoz hasonló módon tudja módosítani:

$ ulimit -Sn #number_of_allowed_open_files
$ ulimit -Sn
$ qgis

Alternatívaként használhatja az újabb prlimit segédprogramot is. További információ: https://manpages.ubuntu.com/manpages/latest/man1/prlimit.1.html

Végleges javítás

A legtöbb Linux rendszeren az erőforrás korlátozásokat a pam_limits modul állítja be bejelentkezéskor, a /etc/security/limits.conf vagy /etc/security/limits.d/*.conf fájlban lévő beállítások alapján. Szerkesztheti ezeket a fájlokat, ha rendelkezik root jogosultsággal (akár sudo-val), de újra be kell jelentkeznie, mielőtt a változtatások érvénybe lépnének.

További információk:

https://www.cyberciti.biz/faq/linux-increase-the-maximum-number-of-open-files/ https://linuxaria.com/article/open-files-in-linux