Fontos

A fordítás közösségi munka eredménye, amelyhez itt tudsz csatlakozni <https://qgis.org/en/site/getinvolved/translate.html#becoming-a-translator>`_. Ennek az oldalnak eddig a 100.00% részét fordítottuk le.

30. Segítség és támogatás

30.1. Levelezőlisták

A QGIS aktív fejlesztés alatt áll, és mint ilyen, nem mindig fog úgy működni, ahogyan azt Ön elvárja. Segítséget első sorban a qgis-users levelezőlistához való csatlakozással kaphat. Kérdései szélesebb közönséghez jutnak el, és a válaszok másoknak is hasznára válnak.

30.1.1. QGIS felhasználók

Ez a levelezőlista a QGIS-sel kapcsolatos általános megbeszélésekre, valamint a telepítéssel és a használatával kapcsolatos konkrét kérdésekre szolgál. A qgis-users levelezésőlistára a következő URL-en iratkozhat fel: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user

30.1.2. QGIS fejlesztők

Ha Ön fejlesztőként technikai jellegű problémákkal szembesül, érdemes csatlakoznia a qgis-developer levelezőlistához. Ez a lista egyben olyan hely is, ahol az emberek közbeszólhatnak, és összegyűjthetik, megvitathatják a QGIS-szel kapcsolatos UX (felhasználói élmény) és használhatósági problémákat. Itt található: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-developer

30.1.3. QGIS közösségi csapat

Ez a lista olyan témákkal foglalkozik, mint a dokumentáció, a környezeti súgó, a felhasználói útmutató, a weboldalak, a blog, a levelezőlisták, a fórumok és a fordítási munkák. Ha a felhasználói kézikönyvön is szeretne dolgozni, ez a lista jó kiindulópont a kérdései feltevéséhez. A listára a következő címen lehet feliratkozni: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-community-team

30.1.4. QGIS fordítók

Ez a lista a fordítási feladatokkal foglalkozik. Ha szeretne a weboldal, a kézikönyvek vagy a grafikus felhasználói felület (GUI) fordításán dolgozni, ez a lista jó kiindulópont a kérdések feltevéséhez. A listára a következő címen lehet feliratkozni: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-tr

30.1.5. QGIS Project Steering Committee (PSC)

Ez a lista a Projektirányító Bizottságnak a QGIS-szel kapcsolatos vezetési és irányítási feladatainak megvitatására szolgál. A listára a következő címen lehet feliratkozni: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-psc

30.1.6. QGIS felhasználói csoportok

A QGIS helyi népszerűsítése és a fejlesztéséhez való hozzájárulás érdekében egyes QGIS közösségek QGIS felhasználói csoportokba szerveződtek. Ezek a csoportok a helyi témák megvitatásának, regionális vagy országos felhasználói találkozók szervezésének, funkciók szponzorálásának helyei. A jelenlegi felhasználói csoportok listája a https://qgis.org/en/site/forusers/usergroups.html oldalon érhető el.

Bármelyik listán szívesen látjuk! Kérjük, ne feledje, hogy a kérdések megválaszolásával és tapasztalatainak megosztásával hozzájárulhat a listához.

30.2. Matrix / IRC

A Matrix (https://matrix.org) egy decentralizált chat projekt. A QGIS-nek van egy szobája, amely (többek között) a #qgis:osgeo.org néven érhető el, és amely átvezet a libera.chat #qgis IRC-csatornára.

A Mátrix használatához:

  1. Hozzon létre egy fiókot (a legegyszerűbb a mátrix.org oldalon, de ha van OSGeo fiókja, akkor az OSGeo azonosítóját is használhatja mátrix azonosítóként).

  2. Telepítsen egy klienst (az Elements a legegyszerűbb, de továbbiakért lásd a Mátrix kliensek oldalt), VAGY keresse fel böngészőjében a https://matrix.to/#/#qgis:osgeo.org címet.

IRC használata:

  1. Telepítsen egy IRC klienst

  2. Csatlakozzon az irc://irc.libera.chat/#qgis oldalra, vagy keresse fel böngészőjében a https://web.libera.chat/?channels=#qgis címet.

30.3. Kereskedelmi támogatás

A QGIS-hez kereskedelmi támogatás is elérhető. További információkért tekintse meg a https://qgis.org/en/site/forusers/commercial_support.html weboldalt.

30.4. Hibakövető

Míg a qgis-users levelezési lista hasznos az általános „Hogyan csinálhatok XYZ-t a QGIS-ben?” típusú kérdésekre, addig a QGIS-ben található hibákról is értesíthet minket. A hibajelentéseket a QGIS hibakövető oldalán küldheti el.

Kérjük, ne feledje, hogy a hiba nem mindig élvezheti azt a prioritást, amit remél (a súlyosságától függően). Egyes hibák orvoslása jelentős fejlesztői erőfeszítést igényelhet, és erre nem mindig áll rendelkezésre elegendő munkaerő.

A funkcióigényléseket ugyanolyan jegyrendszerrel lehet benyújtani, mint a hibajelentéseket. Kérjük, válassza ilyenkor a Feature request típust.

Ha találtál egy hibát, és ki is javította azt, akkor küldhet egy Pull Requestet a Github QGIS Project oldalon.

További részletekért olvassa el a Hibák, funkciók és problémák fejezetet és a Submitting Pull Requests című leírást.

30.5. Blog

A QGIS közösség egy blogot is üzemeltet a https://plugins.qgis.org/planet/ címen, amely a felhasználók és a fejlesztők számára érdekes cikkeket tartalmaz. Sok más QGIS blog létezik, és Önt is meghívjuk, hogy járuljon hozzá saját QGIS blogjával!

30.6. Modulok

A https://plugins.qgis.org weboldal a QGIS hivatalos moduljainak portálja. Itt található az összes stabil és kísérleti QGIS modul listája, amely elérhető a «Hivatalos QGIS Modultárolóban».

30.7. Wiki

Végül, a https://github.com/qgis/QGIS/wiki címen fenntartunk egy WIKI oldalt, ahol számos hasznos információt találhat a QGIS fejlesztésével, a kiadási tervekkel, a letöltési oldalakra mutató linkekkel, az üzenetek fordítására vonatkozó tanácsokkal és egyebekkel kapcsolatban. Nézze meg, van benne néhány finomság!