Fontos

A fordítás közösségi munka eredménye, amelyhez itt tudsz csatlakozni <https://qgis.org/en/site/getinvolved/translate.html#becoming-a-translator>`_. Ennek az oldalnak eddig a 100.00% részét fordítottuk le.

1.1. Előszó

Üdvözöljük a tanfolyamunkon! Megmutatjuk, hogyan használhatja egyszerűen és hatékonyan a QGIS-t. Ha Ön új a GIS-ben, elmondjuk, hogy mire van szüksége a kezdéshez. Ha Ön tapasztalt felhasználó, látni fogja, hogyan teljesít a QGIS minden olyan funkciót, ami egy GIS programtól elvárható, és még többet is!

1.1.1. Miért éppen a QGIS?

Ahogy az információ egyre inkább térbelivé válik, nem hiányoznak azok az eszközök, amelyek képesek néhány vagy valamennyi általánosan használt GIS-funkciót ellátni. Miért használná bárki is a QGIS-t más GIS-szoftvercsomagokkal szemben?

Itt csak néhány okot említünk:

 • Ingyenes, mint egy ebéd. A QGIS program telepítése és használata összesen nulla pénzbe kerül. Nincs kezdeti költség, nincs ismétlődő kiadás, semmi.

 • Szabad, mint a szabadság. Ha extra funkciókra van szüksége a QGIS-ben, akkor többet is tehet, minthogy csak reméli, hogy az a következő kiadásba bekerül. Szponzorálhatja egy funkció fejlesztését, vagy maga is hozzáadhatja, ha jártas a programozásban.

 • Folyamatosan fejlődik. Mivel bárki hozzáadhat új funkciókat és javíthatja a meglévőket, a QGIS sosem mozdulatlan. Egy új eszköz fejlesztése olyan gyorsan történhet, amilyen gyorsan csak szükséges.

 • Kiterjedt segítség és dokumentáció áll rendelkezésre. Ha bármiben elakad, fordulhat a kiterjedt dokumentációhoz, QGIS-felhasználótársaihoz vagy akár a fejlesztőkhöz.

 • Keresztplatformos. A QGIS telepíthető macOS, Windows és Linux rendszerekre is.

Most, hogy már tudja, miért érdemes használnia a QGIS-t, ezek a gyakorlatok megmutatják, hogyan kell használni.

1.1.2. Háttér

2008-ban elindítottuk a Könnyed bevezetés a térinformatikába, ami egy teljesen ingyenes, nyílt tartalmú forrás azok számára, akik a GIS-ről szeretnének tanulni anélkül, hogy túlterhelnék őket szakzsargonnal és az új terminológiával. A dél-afrikai kormány szponzorálta, és azóta fenomenális sikert aratott: a világ minden tájáról írtak nekünk, hogy elmondják, hogyan használják az anyagot egyetemi tanfolyamok tartására, saját maguk térinformatikai képzésére stb. A Könnyed bevezetés nem egy szoftveres oktatóanyag, hanem inkább egy általános jellegű szöveg (bár minden példában a QGIS-t használtuk), amely a GIS-szel ismerkedők számára készült. Létezik QGIS kézikönyv is, amely részletes funkcionális áttekintést nyújt a QGIS alkalmazásról. Ez azonban nem oktatóanyagként, hanem inkább referencia kézikönyvként van felépítve. A Linfiniti Consulting CC-nél gyakran tartunk képzéseket, és rájöttünk, hogy szükség van egy harmadik erőforrásra is – amelyik sorrendben, oktató-gyakorló formában vezeti végig az olvasót a QGIS legfontosabb elemeinek elsajátításán –, és ez késztetett bennünket e munka elkészítésére.

Ez a képzési kézikönyv a QGIS, a PostgreSQL és a PostGIS 5 napos tanfolyamához szükséges összes anyagot tartalmazza. A tanfolyam úgy van felépítve, hogy a kezdő, a középhaladó és a haladó felhasználóknak egyaránt megfeleljen, és számos gyakorlatot tartalmaz, amelyekhez a szövegben megjegyzésekkel ellátott válaszok tartoznak.

1.1.3. Licenc

../../../_images/license.png

A Linfiniti Consulting CC. által készített Free Quantum GIS Training Manual a Linfiniti egy korábbi változatán alapul, és a Creative Commons Attribution 4.0 International licenc alatt áll. A licenc hatályán túli engedélyek az alábbi címen érhetők el.

Ezt a QGIS képzési kézikönyvet egy nagyon megengedő licenc alatt tettük közzé, amely lehetővé teszi, hogy szabadon másolja, módosítsa és terjessze ezt a munkát. A licenc teljes másolata a dokumentum végén található. Egyszerűbben fogalmazva a felhasználási irányelvek a következők:

 • Ezt a művet nem állíthatja be saját művének, és nem távolíthatja el a szerzői szöveget vagy a szerzői hivatkozásokat a műből.

 • Nem oszthatja tovább ezt a művet szigorúbb engedélyek alapján, mint amelyek alapján a művet az Ön rendelkezésére bocsátották.

 • Ha érdemben hozzátesz a munkához és hozzájárul a projekthez (legalább egy teljes modullal), akkor felveheti a nevét a szerzők listájának végére (ami a címlapon fog megjelenni).

 • Ha kisebb változtatásokkal és javításokkal járul hozzá, felveheti magát a közreműködők listájára.

 • Ha ezt a dokumentumot teljes egészében lefordítja, a szerzők listájára felveheti a nevét a „Fordította Joe Bloggs” formában.

 • Ha Ön szponzorál egy modult vagy leckét, megkérheti a szerzőt, hogy minden egyes lecke elején tegyen erre utalást, például:

Megjegyzés

Ezt a leckét a MegaCorp támogatta.

 • Ha bizonytalan abban, hogy mit tehet ezen engedély alapján, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a office@linfiniti.com címen, és tanácsot adunk, hogy elfogadható-e, amit tenni szándékozik.

 • Ha ezt a munkát egy saját kiadású oldalon, például a https://www.lulu.com oldalon teszi közzé, kérjük, hogy a nyereséget a QGIS projektnek ajánlja fel.

 • A szerzők kifejezett engedélye nélkül a művet nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. A kereskedelmi forgalomba hozatal alatt azt értjük, hogy nem szabad haszonszerzési célból eladni, kereskedelmi célú származékos műveket létrehozni (pl. a tartalom eladása egy magazinban, cikként való felhasználás céljából). Kivételt képez ez alól, ha a teljes nyereséget a QGIS projektnek adják. Ezt a munkát használhatja (és erre bátorítjuk) tankönyvként, amikor tanfolyamokat tart, még akkor is, ha maga a tanfolyam kereskedelmi jellegű. Más szóval, szívesen látjuk, ha pénzt keres egy olyan tanfolyam tartásával, amely ezt a művet tankönyvként használja, de magának a könyvnek az eladásából nem lehet hasznot húzni – minden ilyen nyereséget vissza kell adni a QGIS-nek.

1.1.4. Fejezetek támogatása

Ez a munka semmiképpen sem teljes értekezés mindarról, amit a QGIS-szel lehet csinálni, ezért mindenkit arra bátorítunk, hogy egészítsék ki új anyagokkal a hiányosságokat. A Linfiniti Consulting CC. kereskedelmi szolgáltatásként további anyagokat is készíthet az Ön számára, azzal a feltétellel, hogy minden ilyen művet az alaptartalom részévé kell tenni, és ugyanazon licenc alatt kell közzétenni.

1.1.5. Szerzők

 • Rüdiger Thiede – Rudi írta a QGIS oktatóanyagokat és a PostGIS anyagok egy részét.

 • Tim Sutton (tim@kartoza.com) – Tim felügyelte és irányította a projektet, és társszerzője volt a PostgreSQL és PostGIS részeknek. Tim írta a kézikönyvhöz használt egyéni sphinx témát is.

 • Horst Düster (horst.duester@kappasys.ch ) – Horst a PostgreSQL és PostGIS részek társszerzője.

 • Marcelle Sutton – Marcelle javítási és szerkesztési tanácsokat adott a munka elkészítése során.

1.1.6. Egyéni közreműködők

Az Ön neve itt van!

1.1.7. Támogatók

 • Cape Peninsula Műszaki Egyetem

1.1.8. Forrásfájlok és hibajelentések

A dokumentum forrása elérhető a GitHub QGIS Documentation repository oldalon. A git verziókezelő rendszer használatára vonatkozó utasításokat a GitHub.com oldalon talál.

Erőfeszítéseink ellenére előfordulhat, hogy a tanfolyam követése közben hibákat talál, vagy hiányol néhány információt. Kérjük, jelezze ezeket a https://github.com/qgis/QGIS-Documentation/issues címen.

1.1.9. Legfrissebb verzió

A dokumentum legfrissebb változatát mindig elérheti a QGIS dokumentációs weboldalán (https://docs.qgis.org) található online változatban.

Megjegyzés

A dokumentációs weboldal hivatkozásokat tartalmaz a képzési kézikönyv és a QGIS dokumentáció egyéb részeinek online és PDF változataira.