Fontos

A fordítás közösségi munka eredménye, amelyhez itt tudsz csatlakozni <https://qgis.org/en/site/getinvolved/translate.html#becoming-a-translator>`_. Ennek az oldalnak eddig a 90.32% részét fordítottuk le.

1.2. A feladatokról

Most, hogy már tudja, miért érdemes használni a QGIS-t, megmutatjuk, hogyan teheti ezt meg.

Figyelem

Ez a tanfolyam térinformatikai adathalmazok hozzáadására, törlésére és módosítására vonatkozó utasításokat tartalmaz. Ehhez gyakorló adathalmazokat bocsátottunk rendelkezésre. Mielőtt az itt leírt technikákat saját adatain alkalmazná, mindig gondoskodjon azok megfelelő biztonsági mentéséről!

1.2.1. Hogyan kell használni ezt az oktatóanyagot

Minden olyan szöveg, amely így néz ki, olyasmire utal, amit a QGIS felhasználói felületén láthat.

Az így ► kinéző ► szöveg a menükön belül irányít.

Ez a fajta szöveg olyan valamire utal, amit be lehet írni, ez például lehet egy parancs.

Ez/a/fajta/szöveg egy elérési útvonalra vagy fájlnévre utal.

Az Egyik+Másik két gombból álló billentyűparancsra utal.

1.2.2. A tanfolyam többszintű céljai

Ez a tanfolyam különböző felhasználói tapasztalati szinteknek felel meg. Attól függően, hogy Ön melyik kategóriába sorolja magát, más-más tanfolyami eredményekre számíthat. Minden kategória olyan információkat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a következő kategóriához, ezért fontos, hogy minden olyan gyakorlatot elvégezzen, amely az Ön tapasztalati szintjének megfelelő vagy annál alacsonyabb.

★☆☆ Basic

Ebben a kategóriában a tanfolyam feltételezi, hogy Ön kevés vagy semmilyen előzetes tapasztalattal nem rendelkezik a térinformatikai elméleti ismeretek és a GIS szoftverek terén.

Korlátozott elméleti háttérrel magyarázzuk el a programban végrehajtandó műveletek célját, de a hangsúly a cselekvésen keresztül történő tanuláson van.

A tanfolyam elvégzése után jobb fogalma lesz a GIS-ben rejlő lehetőségekről, és arról, hogyan hasznosíthatja azok erejét a QGIS segítségével.

★★☆ Intermediate

Ebben a kategóriában azt feltételezzük, hogy Ön rendelkezik a GIS-szoftverek mindennapi használatának ismeretével és tapasztalatával.

A kezdő szintű utasításokból kiindulva megismerheti azokat az eseteket, amikor a QGIS kissé másképp csinálja a dolgokat, mint más szoftverek, amelyekhez esetleg hozzászokott. Megtanulja továbbá, hogyan használja az elemzési funkciókat a QGIS-ben.

A tanfolyam elvégzése után a QGIS minden olyan funkcióját, amelyre általában a mindennapi használat során szüksége van, biztonságosan fogja tudni használni.

★★★ Advanced

Ebben a kategóriában feltételezzük, hogy Ön már jártas a térinformatikai szoftverekben, rendelkezik térbeli adatbázisokkal kapcsolatos ismeretekkel és tapasztalatokkal, távoli szerveren lévő adatok használatával, esetleg szkriptek írásával elemzési célokra stb.

A másik két szint utasításaira építve megismerkedhet a QGIS felületének használatával, és biztos lehet benne, hogy tudja, hogyan érheti el a szükséges alapfunkciókat. Azt is megmutatjuk, hogyan használhatja a QGIS bővítményrendszerét, az adatbázis-hozzáférést stb.

A tanfolyam elvégzése után alaposan tisztában lesz a QGIS mindennapi működésével, valamint a haladóbb funkcióival.

1.2.3. Adatok

A mintaadatok szabadon hozzáférhetőek, és a következő forrásokból származnak:

Töltse le az előkészített adatkészletet a Training data kódtárolóból<training_data_>, és csomagolja ki a fájlt. Az összes szükséges adat az exercise_data mappában található.

Ha Ön oktató, és több megfelelő adatot szeretne használni, akkor a Preparing Exercise Data függelékben talál útmutatást a helyi adatok létrehozásához.