17.20. Un model în cadrul unui model

Atenționare

Atenție, deoarece acest capitol nu este bine testat, vă rugăm să raportați orice problemă; imaginile lipsesc

Notă

În această lecție vom vedea cum să folosim un model într-un alt model, mai mare.

Am creat deja câteva modele, iar în această lecție vom vedea cum le putem combina într-unul singur, mai mare. Un model se comportă la fel ca oricare alt algoritm, ceea ce înseamnă că puteți adăuga un model pe care îl aveți deja, ca parte a altuia, pe care urmează să-l creați.

În acest caz, vom extinde modelul nostru hidrologic, prin adăugarea valorii medii TWI în fiecare dintre bazinele pe care le generează ca rezultat. Pentru aceasta, avem nevoie de calculul LST și a unor statistici. Din moment ce am creat deja un model pentru a calcula LST dintr-un DEM, este o idee bună să refolosiți acel model, în locul adăugării algoritmilor pe care îi conține în mod individual.

Să începem cu modelul folosit ca punct de plecare pentru ultima lecție.

Atenționare

todo: De adăugat imaginea

În primul rând, vom adăuga modelul LST. Pentru ca acesta să fie la îndemână, ar fi trebuit să fie salvat în dosarul modelelor, în caz contrar el nefiind afișat în caseta de instrumente sau în lista de algoritmi din modelator. Asigurați-vă că este disponibil.

Adăugați-l la modelul actual și folosiți DEM-ul de intrare ca și ieșire. Ieșirea este una temporară, din moment ce vrem să obținem doar stratul TWI, pentru a-l folosi la calculul statisticilor. Singura ieșire a acestui model va fi, în continuare, stratul vectorial al bazinelor hidrografice.

Iată dialogul parametrilor corespunzători:

Atenționare

todo: De adăugat imaginea

Acum avem un strat TWI, pe care îl putem folosi împreună cu stratul vectorial al bazinelor hidrologice, pentru a genera unul nou, care conține valorile TWI corespunzătoare fiecărui bazin hidrografic.

Acest calcul se face cu ajutorul algoritmului Statisticilor pentru grila acoprită de poligoane. Utilizați straturile menționate mai sus ca intrare, pentru a crea rezultatul final.

Atenționare

todo: De adăugat imaginea

Rezultatul algoritmului de Vectorizare a claselor grilei a reprezentat inițial produsul nostru final, însă acum dorim doar un rezultat intermediar. Pentru a schimba acest lucru, trebuie să editați algoritmul. Efectuați dublu-clic pe acesta pentru a deschide dialogul parametrilor săi, apoi ștergeți numele ieșirii. Astfel, va rezulta o ieșire temporară, așa cum este în mod implicit.

Atenționare

todo: De adăugat imaginea

Iată cum ar trebui să arate modelul final:

Atenționare

todo: De adăugat imaginea

După cum vedeți, utilizarea unui model într-un alt model nu reprezintă nimic special, putând fi adăugat la fel ca oricare alt algoritm, atât timp cât modelul este salvat în dosarul de modele și este disponibil în caseta de instrumente.