Fontos

A fordítás közösségi munka eredménye, amelyhez itt tudsz csatlakozni <https://qgis.org/en/site/getinvolved/translate.html#becoming-a-translator>`_. Ennek az oldalnak eddig a 80.65% részét fordítottuk le.

2.1. Lesson: An Overview of the Interface

Felfedezzük a QGIS felhasználói felületét, hogy megismerje a menüket, az eszköztárakat, a térképvásznat és a réteglistát, melyek a felület alapvető struktúráját adják.

A lecke célja: a QGIS felhasználói felület alapjainak megértése.

2.1.1. ★☆☆ Try Yourself:: The Basics

../../../_images/gui_numbered.png

A fenti képen azonosított elemek a következők:

 1. Réteglista / Böngésző panel

 2. Eszköztárak

 3. Térképvászon

 4. Állapotsor

 5. Oldalsó eszköztár

 6. Keresősáv

★☆☆ The Layers List

A Rétegek listában bármikor megtekintheti az összes elérhető réteget.

Az összezárt elemek kinyitása (a mellettük lévő nyílra vagy plusz szimbólumra kattintással) további információt biztosít a réteg aktuális megjelenéséről.

Ha a réteg fölé mozgatja az egeret, néhány alapvető információt kap: a réteg neve, a geometria típusa, a koordináta-rendszer és a hely teljes elérési útja az eszközén.

A jobb gombos kattintás a rétegen egy menüt hoz fel számos további opcióval. Néhányat hamarosan használni fog, nézzen körül!

Megjegyzés

A vektorréteg általában speciális típusú objektumok adathalmaza, mint például utak, fák, stb. Egy vektorréteg pontokból, vonalakból vagy felületekből állhat.

★☆☆ The Browser Panel

A QGIS Böngészője egy panel a QGIS-ben, amely lehetővé teszi az adatbázisban való egyszerű navigálást. Hozzáférhet általános vektoros fájlokhoz (például ESRI Shapefile vagy MapInfo fájlok), adatbázisokhoz (pl. PostGIS, Oracle, SpatiaLite, GeoPackage vagy MS SQL Szerver) és WMS/WFS kapcsolatokhoz. A GRASS adatait is megtekintheti.

Ha elmentett egy projektet, a Böngésző panel gyors hozzáférést biztosít az azonos útvonalon található rétegekhez a qgsProjectFile Projektkönyvtár elem alól.

Ezenkívül beállíthat egy vagy több mappát Kedvencként: válasszon egyet az elérési utak közül, és miután megtalálta a mappát, kattintson rá jobb gombbal, majd kattintson a Hozzáadás kedvencként menüpontra. Innentől látni fogja a mappát a favourites Kedvencek között.

Javaslat

Megeshet, hogy a Kedvencekhez adott könyvtár neve túl hosszú: ne aggódjon, jobb kattintás az útvonalon és válassza a Kedvenc átnevezése… menüpontot, majd adjon meg egy új nevet.

★☆☆ Toolbars

A leggyakrabban használt eszközei egyszerű hozzáférést biztosító eszköztárakká alakíthatók. Például a Projekt eszköztár lehetővé teszi a mentést, a betöltést, a nyomtatást és új projekt indítását. Könnyedén testreszabhatja a felületet, hogy csak a leggyakrabban használt eszközöket lássa. Szükség szerint hozzáadhat vagy eltávolíthat eszköztárakat a Nézet ► Eszköztárak menüben.

Még ha nem is láthatók az eszköztáron, az összes eszköz elérhető marad a menükön keresztül. Például, ha eltávolítja a Projekt eszköztárat (amely tartalmazza a Mentés gombot), akkor is mentheti a térképet a Projekt menüben a Mentés-re kattintva.

★☆☆ The Map Canvas

Itt jelenik meg maga a térkép, és itt töltődnek be a rétegek. A térképvásznon kezelheti a látható rétegekkel: nagyíthat/kicsinyíthet, mozgathatja a térképet, kiválaszthat tereptárgyakat, és végezhet sok más műveletet, amelyeket a következő részekben részletesebben is tárgyalunk.

★☆☆ The Status Bar

Információkat jelenít meg az aktuális térképről. Ezenkívül lehetővé teszi a térkép méretarányának és elforgatásának beállítását, valamint megjeleníti a térkép fölött lévő egérkurzor koordinátáit.

★☆☆ The Side Toolbar

Alapértelmezés szerint az Oldalsó eszköztár tartalmazza a réteg betöltéséhez szükséges gombokat és az új réteg létrehozásához szükséges összes gombot. De ne feledje, hogy az összes eszköztárat áthelyezheti oda, ahol Önnek kényelmesebb.

★☆☆ The Locator Bar

Ezen a sávon keresztül elérheti a QGIS szinte összes objektumát: rétegek, rétegek elemei, algoritmusok, térbeli könyvjelzők, stb. Tekintse meg összes opciót a QGIS felhasználói kézikönyv Locator settings szakaszában.

Javaslat

A Ctrl+K billentyűparancs segítségével könnyen elérheti a sávot.

2.1.2. ★☆☆ Try Yourself: 1

Próbálja meg azonosítani a fent felsorolt ​​négy elemet a saját képernyőjén, anélkül, hogy a fenti diagramra nézne. Nézze meg, be tudja-e azonosítani a nevüket és funkcióikat. Az elkövetkező napokban használatuk során jobban megismerheti ezeket az elemeket.

2.1.3. ★☆☆ Try Yourself: 2

Próbálja meg megtalálni ezeket az eszközöket a képernyőn. Mi a céljuk?

 1. fileSaveAs

 2. zoomToLayer

 3. invertSelection

 4. checkboxMegjelenítés

 5. measure

Megjegyzés

Ha ezen eszközök bármelyike ​​nem látható a képernyőjén, próbáljon meg engedélyezni néhány jelenleg rejtett eszköztárat. Ne feledje azt is, hogy ha nincs elég hely a képernyőn, az eszköztár lerövidülhet, elrejtve egyes eszközöket. A rejtett eszközöket az ilyen összecsukott eszköztáron a dupla jobbra nyíl gombra kattintva tekintheti meg. Bármely eszköz nevét megtekintheti a buboréksúgóban, ha az egeret egy ideig az eszköz fölé viszi.

2.1.4. What’s Next?

Most, hogy ismeri a QGIS felületének alapjait, a következő leckében látni fogjuk, hogyan tölthet be néhány gyakori adattípust.