Belangrijk

Vertalen is een inspanning van de gemeenschap waaraan u deel kunt nemen. Deze pagina is momenteel voor 100.00% vertaald.

9.1. Les: Plug-ins installeren en beheren

U zult moeten weten hoe u ze moet downloaden, installeren en activeren om te kunnen beginnen met het gebruiken van plug-ins, U zult leren hoe u Plug-in installeren en Plug-in Manager moet gebruiken om dit te doen.

Het doel voor deze les: Het systeem van plug-ins in QGIS begrijpen en gebruiken

9.1.1. ★☆☆ Volgen: Plug-ins beheren

 1. Klik op het menu-item Plug-ins ► Plug-ins beheren en installeren om Plug-ins te openen.

 2. Zoek, in het dialoogvenster dat opent, naar de plug-in Processing:

  ../../../_images/select_processing_plugin.png
 3. Klik in het vak naast deze plug-in en deselecteer het om hem te deactiveren.

 4. Klik op Sluiten.

 5. Kijkend naar het menu zult u zien dat het menu Processing nu is verdwenen. Dit betekent dat veel van de functies voor het verwerken, die u eerder gebruikt heeft, zijn verdwenen! Kijk bijvoorbeeld naar de menu’s Vector ► en Raster ►. Dit komt omdat zij deel uitmaken van de plug-in Processing, die moet zijn geactiveerd om hem te kunnen gebruiken.

 6. Open opnieuw Plug-ins beheren en installeren en activeer de plug-in Processing opnieuw door te klikken in het keuzevak ernaast.

 7. Close het dialoogvenster. Het menu Processing zou weer beschikbaar moeten zijn.

9.1.2. ★☆☆ Volgen: Nieuwe plug-ins installeren

De lijst met plug-ins die u kunt activeren en deactiveren wordt gevormd door de plug-ins die u momenteel heeft geïnstalleerd. Nieuwe plug-ins installeren:

 1. Selecteer de optie Niet geïnstalleerd in het dialoogvenster Plug-ins beheren en installeren. De voor u beschikbare plug-ins om te installeren zullen hier zijn vermeld. Deze lijst zal variëren afhankelijk van de instelling van uw bestaande systeem.

  ../../../_images/get_more_plugins.png
 2. Zoek informatie over de plug-in door die te selecteren in de lijst.

  ../../../_images/plugin_details.png
 3. Installeer plug-ins, die u wilt gebruiken, door te klikken op de knop Plug-in installeren onder het paneel met informatie over de plug-in.

Notitie

Als de plug-in een fout heeft zal die zijn vermeld op de tab Ongeldig. U kunt dan contact opnemen met de eigenaar van de plug-in om het probleem te repareren.

9.1.3. ★☆☆ Volgen: Aanvullende opslagplaatsen voor plug-ins configureren

De plug-ins die voor u beschikbaar zijn om te installeren zijn afhankelijk van welke opslagplaatsen voor plug-ins u heeft geconfigureerd om te gebruiken.

Plug-ins voor QGIS worden online opgeslagen in opslagplaatsen. Standaard is alleen de officiële opslagplaats actief, wat betekent dat u alleen toegang heeft tot plug-ins die daar zijn vermeld. Gegeven de diversiteit van de beschikbare gereedschappen zal deze opslagplaats aan de meeste van uw behoeften kunnen voldoen.

Het is echter mogelijk om meer plug-ins uit te proberen dan alleen de standaard. U zult om te beginnen aanvullende opslagplaatsen moeten configureren. Om dat te doen:

 1. Open de tab Extra in het dialoogvenster Plug-ins beheren en installeren:

  ../../../_images/plugin_manager_settings.png
 2. Klik op Toevoegen om een nieuwe opslagplaats te zoeken en toe te voegen.

 3. Geef een Naam en URL op voor de nieuwe opslagplaats die u wilt configureren en zorg er voor dat het vak Ingeschakeld is geselecteerd.

  ../../../_images/new_plugins_setting.png
 4. U zult nu de nieuwe opslagplaats voor plug-ins zien vermeld in de lijst met geconfigureerde opslagplaatsen voor plug-ins

  ../../../_images/new_plugin_added.png
 5. U kunt ook de optie selecteren om Experimentele plug-ins weer te geven door het vak Ook de experimentele plug-ins tonen te selecteren.

 6. Als u nu terugschakelt naar de tab Niet geïnstalleerd, zult u zien dat aanvullende plug-ins beschikbaar zijn om te installeren.

 7. Klik, om een plug-in te installeren, er op in de lijst en dan op de knop Plug-in installeren.

9.1.4. Conclusie

Installeren van plug-ins in QGIS zou eenvoudig en effectief moeten zijn!

9.1.5. Wat volgt?

Vervolgens zullen we u als voorbeelden enkele handige plug-ins laten zien.