Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

` `

Plugin pentru Grafuri Rutiere

Road Graph este un plugin C++ pentru QGIS, care calculează calea cea mai scurtă dintre două puncte de pe orice strat de tip polilinie, trasând apoi această cale pe rețeaua de drumuri.

../../../_images/roadgraph_sample.png

Plugin pentru Grafuri Rutiere

Caracteristici principale:

  • Calculează calea, precum și lungimea și durata călătoriei.

  • Optimizarea se face în funcție de lungimea sau de timpul călătoriei.

  • Exportă calea într-un strat vectorial.

  • Evidențiază direcțiile drumurilor (aceasta e desfășoară lent, utilizându-se, în principal, pentru scopuri de depanare și pentru testarea setărilor).

Ca și strat al drumurilor, puteți utiliza orice strat vectorial de tip polilinie, în orice format acceptat de QGIS. Două linii cu un punct comun sunt considerate conectate. Rețineți că trebuie să utilizați CRS-ul stratului ca CRS pentru proiect, în timpul editării stratului de drumuri. Acest lucru se datorează faptului că recalcularea coordonatelor între diferite CRS-uri introduce unele erori care pot duce la discontinuități, chiar și atunci când se folosește ‘acroșarea’.

În tabela de atribute a stratului, pot fi folosite următoarele câmpuri:

  • Viteza din secțiunea drumurilor (câmp numeric).

  • Direcția (orice tip care pot fi exprimat înr-un șir). Direcțiile înainte și înapoi corespund unui drum cu sens unic, ambele direcții indicând un drum cu două sensuri.

Dacă unele câmpuri nu au nici o valoare sau nu există, se folosesc valorile implicite. Puteți modifica valorile implicite și unele setări de plugin, din caseta de dialog a setărilor.

Utilizarea plugin-ului

After plugin activation, you will see an additional panel on the left side of the main QGIS window. Now, enter some parameters into the Road graph plugin settings dialog in the Vector ‣ Road Graph menu (see figure_road_graph_settings).

../../../_images/roadgraph_plugin_settings.png

Setările plugin-ului Road graph

După setarea Unităților de timp, a Unităților de distanță și a Toleranței topologiei, puteți alege stratul vectorial din fila Stratului de transport. Aici puteți alege, de asemenea, Câmpul direcției și Câmpul vitezei. În fila Setărilor implicite, puteți seta Direcția pentru calcule.

În cele din urmă, în panoul Shortest Path, selectați un punct de Start și unul de Stop în stratul rețelei de drumuri, apoi faceți clic pe [Calculate].