Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

Plugin-uri QGIS

QGIS a fost conceput cu o arhitectură de plugin. Acest lucru permite adăugarea ușoară a multor caracteristici și funcții noi. Multe dintre caracteristicile din QGIS sunt de fapt implementate ca plugin-uri.

Plugin-uri de bază și externe

Plugin-urile QGIS sunt implementate fie ca Plugin-uri de Bază, fie ca Plugin-uri Externe.

Core Plugins are maintained by the QGIS Development Team and are automatically part of every QGIS distribution. They are written in one of two languages: C++ or Python.

Cele mai multe dintre Plugin-urile Externe sunt în prezent scrise în Python. Acestea sunt stocate fie în Depozit QGIS ‘Oficial’ de la adresa http://plugins.qgis.org/plugins/ fie în arhive externe care sunt întreținute de către autorii individuali. Documentația detaliată despre utilizare, versiunea minimă de QGIS, pagina de start, autorii, precum și alte informații importante sunt disponibile pentru plugin-urile din Depozitul Oficial. Pentru alte depozite externe, documentația este încorporată chiar în plugin-urile externe. În general, ea nu este inclusă în acest manual.

Installed external python plugins are placed under ~/.qgis2/python/plugins folder. Home directory (denoted by above ~) on Windows is usually something like C:\Documents and Settings\(user) (on Windows XP or earlier) or C:\Users\(user).

Paths to Custom C++ plugins libraries can also be added under Settings ‣ Options ‣ System.

Puteți gestiona plugin-urile dumneavoastră în fereastra de dialog, care poate fi deschisă cu Plugins > Manage and install plugins ....

Când un plugin trebuie să fie actualizat, în cazul în care setările plugin-urilor au fost setate în consecință, interfața QGIS principală ar putea afișa un link albastru în bara de stare, pentru a vă sugera că există câteva actualizări care așteaptă să fie aplicate.

Dialogul Plugin-urilor

Meniurile din dialogul Plugin-urilor permit utilizatorului să instaleze, să dezinstaleze și să actualizeze plugin-urile în diverse moduri. Fiecare plugin are unele metadate afișate în panoul din dreapta:

  • informații despre caracterul experimental al plugin-ului

  • descriere

  • vot(urile) de evaluare (se poate vota pentru plugin-ul preferat!)

  • etichete

  • unele link-uri utile, ca pagina de start, cea a actualizărilor și a depozitului de cod

  • autor(i)

  • versiunea disponibilă

Se poate utiliza filtrul pentru a găsi un anumit plugin.

showPluginManager Toate

Aici sunt listate toate plugin-urile disponibile, incluzând atât plugin-urile de bază cât și pe cele externe. Utilizați [Actualizează tot] pentru a căuta noi versiuni ale plugin-urilor. În plus, puteți utiliza [Instalare plugin], dacă un plugin este listat dar nu este instalat, și [Dezinstalare plugin], precum și [Reinstalare plugin], în cazul în care este instalat un plugin. Dacă este instalat un plugin, acesta poate fi dez/activat folosind caseta de bifare.

Figure Plugins 1:

../../../_images/plugins_all.png

Meniul showPluginManager Toate

pluginInstalled Instalat

În acest meniu, puteți găsi doar plugin-urile instalate. Plugin-urile externe pot fi dezinstalate și reinstalate folosind butoanele [Dezinstalare plugin] și [Reinstalare plugin]. Puteți [Actualiza tot], la fel de bine.

Figure Plugins 2:

../../../_images/plugins_installed.png

Meniul pluginInstalled Instalate

plugin Neinstalat

Acest meniu listează toate plugin-uri disponibile care nu sunt instalate. Aveți posibilitatea să utilizați butonul de [Instalare plugin] pentru a implementa un plugin în QGIS.

Figure Plugins 3:

../../../_images/plugins_not_installed.png

Meniul plugin Neinstalate

pluginUpgrade Actualizabile

Dacă activați checkbox Afișarea plugin-urilor experimentale din meniul transformSettings Setărilor, puteți utiliza acest meniu pentru a căuta versiuni recente ale plugin-urilor. Acest lucru se poate face cu butoanele [Actualizare plugin] sau [Actualizează tot].

Figure Plugins 4:

../../../_images/plugins_upgradeable.png

Meniul pluginUpgrade Actualizabile

transformSettings Setări

În acest meniu, veți vedea următoarele opțiuni:

  • checkbox Verificare actualizare la start. Ori de câte ori un nou plugin sau o actualizare de plugin este disponibilă, QGIS vă va informa ‘de fiecare dată când se lansează QGIS’, ‘o dată pe zi’, ‘o dată la 3 zile’, ‘în fiecare săptămână’, ‘la fiecare 2 săptămâni’ sau ‘în fiecare lună’.

  • checkbox Arată, de asemenea, plugin-urile experimentale. QGIS vă va arăta plugin-urile aflate în stadii incipiente de dezvoltare, care sunt, în general, improprii pentru utilizarea în producție.

  • checkbox Arată, de asemenea, plugin-uri depreciate. Aceste plugin-uri sunt depreciate și, în general, sunt improprii pentru utilizarea în producție.

Pentru a adăuga depozitele autorilor externi, faceți clic pe [Add...] din secțiunea Plugin repositories. Dacă nu doriți adăugarea unia sau a mai multora dinte depozitele adăugate, le puteți dezactiva prin intermediul butonului [Edit...], sau eliminați-le complet cu butonul [Delete].

Note that you can use an authentication (basic authentication, PKI) to access to a plugin repository. The default QGIS repository is an open repository and you don’t need any authentication. You should deploy your own plugin repository. You can get more information on QGIS authentication support in Autentificarea chapter.

Figure Plugins 5:

../../../_images/plugins_settings.png

Meniul transformSettings Setărilor

Funcția de Căutare este disponibilă în aproape fiecare meniu (cu excepția transformSettings Setărilor). Aici, puteți căuta plugin-uri specifice.