Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

Preambul

O Introducere sumară în GIS

Oferit împreună cu QGIS, o aplicație GIS cu sursă liberă și deschisă oricui.

../../_images/qgis_logo.png
  1. Sutton, O. Dassau, M. Sutton

Sponsorizat de: Direcția de Amenajare a Teritoriului & Informații, Departamentul Afacerilor Teritoriale, Eastern Cape, Africa de Sud.

../../_images/dla_logo.png

În parteneriat cu: Unitatea de Management a Informațiilor Spațiale, Biroul Premierului, Eastern Cape, Africa de Sud.

../../_images/eastern_cape_logo.jpg

Copyright (c) 2009 Direcția de Amenajare a Teritoriului & Informații, Departamentul Afacerilor Teritoriale, Eastern Cape.

Se acordă permisiunea de a copia, distribui și/sau modifica acest document conform termenilor GNU Free Documentation License, versiunea 1.2 sau orice altă versiune ulterioară, publicată de Free Software Foundation; fără secțiunile neschimbabile, și fără textele de pe coperte.

O copie a acestei licențe este inclusă în secțiunea Licența GNU pentru Documentația liberă.

Notificarea de mai sus exclude Manualul de utilizare QGIS, care poate fi anexat acestui document. Consultați manualele QGIS, pentru drepturile de autor și informații suplimentare de acordare a licențelor.

Un cuvânt de la editor

Acest proiect a fost sponsorizat de către Direcția Amenajării Teritoriului & Informare, Departamentul Afacerilor Teritoriale (DLA), Eastern Cape, în colaborare cu Unitatea de Management a Informațiilor Spațiale, Biroul premierului, Eastern Cape, Africa de Sud.

GIS a devenit un intrument din ce în ce mai important în managementul mediului înconjurător, de vânzare cu amănuntul, turism și multe alte domenii ale vieții cotidiene. Dacă utilizezi un computer sau un telefon mobil, ai utilizat probabil deja, în diferite forme, fără măcar să realizezi. Poate era o hartă pe o pagină web, Google Earth, un stand de informare sau telefonul tău mobil care indică unde te afli. Softul proprietar GIS ( software care nu poate fi difuzat sau modificat în mod liber ) este disponibil și va permite să faceții tot ceea ce vom descrie în aceste foi de lucru și chiar mai mult. Oricum, acest soft este în general foarte scump sau limitează libertatea de copiere, distribuire sau modificare a codului sursă. Vânzătorii GIS fac uneori excepții pentru activități educaționale, punând la dispoziție versiuni mai ieftine sau gratuite ale propriului software. Acești fac această concesie știind că odată ce profesorii si elevii se obișnuiesc cu programul, aceștia vor fi reticenți să învețe alte programe noi. Odată ce elevii termină școala, aceștia se vor angaja și vor utiliza la locul de muncă software comercial, neștiind că există și versiuni gratuite care ar putea fi utilizate.

QGIS, oferă o alternativă — un software gratuit și liber, într-un sens social. Puteți face oricâte copii doriți. Când elevii părăsesc școala, ei pot utiliza acest software pentru a-și îmbunătăți abilitățile, să rezolve probleme la locul de muncă și pentru a face lumea un loc mai bun.

Când cumpărați un soft comercial vă limitați opțiunile pentru viitor. Prin învățarea, utilizarea și partajarea softului gratuit și cu sursă deschisă, vă formați abilități proprii, economisind bani care pot fi cheltuiți pe lucruri importante, cum ar fi hrană și adăpost, sau pentru stimularea economiei.

Sponsorizând crearea acestei resurse, DLA a înființat o fundație pentru stimularea minților tinere. Posibilități interesante se deschid atunci cand sunt îmbrățișate principiile de partajare liberă circulație a cunoștințelor și a datelor. Pentru aceasta, transmitem DLA mulțumirile noastre sincere!

Sperăm să vă bucure folosirea și învățarea QGIS, în spiritul Ubuntu!

../../_images/tims_sign.png

Tim Sutton, April 2009