Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

Preambul

O Introducere sumară în GIS

Oferit împreună cu QGIS, o aplicație GIS cu sursă liberă și deschisă oricui.

../../_images/qgis_logo.png
  1. Sutton, O. Dassau, M. Sutton

Sponsorizat de: Direcția de Amenajare a Teritoriului & Informații, Departamentul Afacerilor Teritoriale, Eastern Cape, Africa de Sud.

../../_images/dla_logo.png

În parteneriat cu: Unitatea de Management a Informațiilor Spațiale, Biroul Premierului, Eastern Cape, Africa de Sud.

../../_images/eastern_cape_logo.jpg

Copyright (c) 2009 Direcția de Amenajare a Teritoriului & Informații, Departamentul Afacerilor Teritoriale, Eastern Cape.

Se acordă permisiunea de a copia, distribui și/sau modifica acest document conform termenilor GNU Free Documentation License, versiunea 1.2 sau orice altă versiune ulterioară, publicată de Free Software Foundation; fără secțiunile neschimbabile, și fără textele de pe coperte.

O copie a acestei licențe este inclusă în secțiunea Licența GNU pentru Documentația liberă.

Notificarea de mai sus exclude Manualul de utilizare QGIS, care poate fi anexat acestui document. Consultați manualele QGIS, pentru drepturile de autor și informații suplimentare de acordare a licențelor.

Un cuvânt de la editor

Acest proiect a fost sponsorizat de către Direcția Amenajării Teritoriului & Informare, Departamentul Afacerilor Teritoriale (DLA), Eastern Cape, în colaborare cu Unitatea de Management a Informațiilor Spațiale, Biroul premierului, Eastern Cape, Africa de Sud.

GIS a devenit un instrument din ce în ce mai important în managementul mediului, în vânzarea cu amănuntul, armată, poliție, turism și în multe alte domenii ale vieții cotidiene. Dacă utilizați un computer sau un telefon mobil, probabil că ați utilizat deja un GIS, sub diverse forme, fără ca măcar să realizați. Poate că era o hartă dintr-o pagină web, Google Earth, un stand de informare sau propriul telefon mobil care indică unde vă aflați. Există disponibile softuri GIS proprietare (care nu pot fi partajate sau modificate în mod liber), ele permițându-vă să efectuați tot ceea ce vom descrie în aceste pagini, și chiar mai mult. Totuși, aceste aplicații sunt, de obicei, foarte scumpe sau au limitată opțiunea de copiere, partajare și modificare. Producătorii de GIS fac, uneori, o excepție care vizează activitățile educaționale, prin furnizarea de copii ieftine sau gratuite ale software-ul lor. Ei fac această concesie știind că, o dată ce profesorii și studenții se obișnuiesc cu programul, vor deveni reticenți la învățarea altor programe noi. O dată ce studenții termină școala, aceștia se vor angaja și vor utiliza la locul de muncă software comercial, neștiind că sunt disponibile și alternative gratuite.

QGIS, oferă o alternativă — un software gratuit și liber, într-un sens social. Puteți face oricâte copii doriți. Când elevii părăsesc școala, ei pot utiliza acest software pentru a-și îmbunătăți abilitățile, să rezolve probleme la locul de muncă și pentru a face lumea un loc mai bun.

Când cumpărați un soft comercial vă limitați opțiunile pentru viitor. Prin învățarea, utilizarea și partajarea softului gratuit și cu sursă deschisă, vă formați abilități proprii, economisind bani care pot fi cheltuiți pe lucruri importante, cum ar fi hrană și adăpost, sau pentru stimularea economiei.

Sponsorizând crearea acestei resurse, DLA a înființat o fundație pentru stimularea minților tinere. Posibilități interesante se deschid atunci cand sunt îmbrățișate principiile de partajare liberă circulație a cunoștințelor și a datelor. Pentru aceasta, transmitem DLA mulțumirile noastre sincere!

Sperăm să vă bucure folosirea și învățarea QGIS, în spiritul Ubuntu!

../../_images/tims_sign.png

Tim Sutton, April 2009