` `
Plugin-ul Heatmap folosește Evaluarea Densității Nucleului pentru a crea un raster al densității (o hartă calorică) dintr-un strat de puncte vectoriale de intrare. Densitatea se calculează pe baza numărului de puncte dintr-o locație, un număr mai mare de puncte într-o aglomerare determinând valori mai mari. Hărțile calorice permit identificarea cu ușurință a “punctelor fierbinți” și a aglomerărilor de puncte.
First this core plugin needs to be activated using the Plugin Manager (see Dialogul Plugin-urilor). After activation, the heatmap icon can be found in the Raster Toolbar, and under the Raster ‣ Heatmap menu.
Selectați meniul View ‣ Toolbars ‣ Raster pentru a arăta Bara de Instrumente, dacă aceasta nu este vizibilă.
Clicking the Heatmap tool button opens the Heatmap plugin dialog (see figure_heatmap_settings).
Dialogul are următoarele opțiuni:
Stratul punctelor de intrare: Listează toate straturile vectoriale de tip punct din proiectul curent, fiind utilizat la selectarea stratului care urmează să fie analizat.
Rasterul de ieșire: Permite folosirea butonului pentru a selecta directorul și numele de fișier pe care le generează plugin-ul Heatmap pentru imaginea rasterului de ieșire. O extensie de fișier nu este necesară.
Atunci când este bifată caseta Advanced, vor fi disponibile opțiuni adiționale:
O valoare de 0 (=minimum) indică o căldură concentrată în centrul razei date, și complet stinsă la margine.
O valoare de 0.5 indică faptul că pixelii de la marginea razei vor primi jumătate din “căldura” pe care o primesc pixelii aflați în centrul razei de căutare.
O valoare de 1 semnifică distribuirea uniformă a căldurii pe întreaga rază a cercului de căutare. (Acest lucru este echivalent cu kernel-ul ‘Uniform’.)
O valoare mai mare decât 1 indică o căldură mai mare înspre marginea razei de căutare, decât în centru.
Stratul punctelor de intrare poate avea, de asemenea, câmpuri atribut, care pot afecta modul de influențare a hărții calorice:
Când este specificat ca ieșire un nume de fișier raster, butonul [OK] poate fi utilizat pentru a crea harta calorică.
For the following example, we will use the airports vector point layer from the QGIS sample dataset (see Sample Data). Another excellent QGIS tutorial on making heatmaps can be found at http://www.qgistutorials.com.
In Figure_Heatmap_data, the airports of Alaska are shown.
Lăsați GeoTIFF ca Format de ieșire implicit.
Schimbați valoarea Razei la 1000000 metri.
QGIS will generate the heatmap and add the results to your map window. By default, the heatmap is shaded in greyscale, with lighter areas showing higher concentrations of airports. The heatmap can now be styled in QGIS to improve its appearance.
Selectați fila Stil.
Clic p butonul [Load] pentru a obține valorile minime și maxime din raster, apoi faceți clic pe butonul [Classify].
Apăsați [OK] pentru a actualiza stratul.
The final result is shown in Figure_Heatmap_styled.