11.2. Lesson: Serviciile Web Feature

Un Serviciu Web Feature (WFS) pune la dispoziție utilizatorilor date GIS în formate care pot fi încărcate direct în QGIS. Spre deosebire de un WMS, care oferă doar o hartă pe care nu o puteți edita, un WFS oferă acces direct la entități.

Scopul acestei lecții: De a folosi un WFS și de a-i înțelege cum diferă de un WMS.

11.2.1. basic Follow Along: Încărcarea unui Strat WFS

 • Începeți o nouă hartă. Aceasta are scop demonstrativ și nu va fi salvată.

 • Asigurați-vă că reproiectarea „din zbor” este dezactivată.

 • Clic pe butonul Add WFS Layer:

  wfs

 • Clic pe butonul New.

 • În caseta de dialog care apare, introduceți nsidc.org la Nume și https://nsidc.org/cgi-bin/atlas_south?version=1.1.0 la URL.

  ../../../_images/new_wfs_connection.png
 • Clic OK, apoi noua conexiune va apărea în Conexiunile serverului.

 • Clic pe Connect. Va apărea o listă a straturilor disponibile:

  ../../../_images/wfs_connection_layers.png
 • Găsiți stratul south_poles_wfs.

 • Faceți clic pe strat pentru a-l selecta.

  ../../../_images/south_poles_wfs.png
 • Clic pe Add.

Este posibil ca încarcarea stratului să dureze. După ce s-a încărcat, va apărea pe hartă. În cazul nostru este suprapus peste conturul Antarcticii (disponibil pe același server, sub numele de antarctica_country_border):

../../../_images/antarctica_border.png

Prin ce diferă față de un strat WMS? Asta va deveni evident când veți vedea atributele stratului.

 • Deschideți tabelul de atribute al south_poles_wfs. Ar trebui să vedeți asta:

../../../_images/poles_attribute_table.png

De vreme ce punctele au atribute, putem să le punem etichete și să le schimbăm simbolistica. Iată un exemplu:

../../../_images/labelling_example.png
 • Adăugați etichete la strat pentru a beneficia de datele de atribute din acest strat.

11.2.1.1. Diferențe între straturile WMS

Un Serviciu Web Feature întoarce stratul însuși, nu doar o hartă redată pentru acesta. Asta vă dă acces direct la date, însemnând că puteți să schimbați simbologia și puteți rula funcții analitice. Cu toate acestea, costul este transmiterea unui volum mai mare de date. Asta va fi evident dacă straturile pe care le încărcați au forme complexe, multe atribute sau multe entități; sau chiar dacă doar încărcați multe straturi. Din această cauză straturile WFS au nevoie de regulă de mult timp pentru a se încărca.

11.2.2. moderate Follow Along: Interogarea unui Strat WFS

Deși este posibil să interogați un strat WFS după încărcare, este de regulă mai eficient să îl interogați înainte de a-l încărca. În felul acesta cereți doar entitățile pe care le doriți, ceea ce înseamnă că utilizați o bandă mai mică.

De exemplu, pe serverul WFS pe care îl utilizăm în acest moment, există un strat numit countries (excluding Antarctica). Să spunem că dorim să știm unde se află Africa de Sud față de stratul south_poles_wfs (și poate și față de antarctica_country_border layer) care a fost deja încărcat.

Există două metode. Puteți încărca tot stratul countries …, după care să construiți o interogare ca în mod normal după ce acesta s-a încărcat. Dar, transmițând datele pentru toate țările lumii și utilizând pe urmă doar datele pentru Africa de Sud pare a fi o irosire a lățimii de bandă. În funcție de conexiune, acest set de date poate necesita mai multe minute pentru a se încărca.

Alternativa este de a construi o interogare ca pe un filtru, chiar înainte de încărcarea stratului de pe server.

 • În dialogul Add WFS Layer …, conectați-vă la serverul pe care l-am utilizat anterior și ar trebui să vedeți lista de straturi disponibile.

 • Dați dublu-clic pe stratul countries … în câmpul Filter, sau dați clic pe Build query:

  ../../../_images/select_country_filter.png
 • În dialogul care apare, construiți interogarea "Countryeng" = 'South Africa':

  ../../../_images/country_sa_builder.png
 • Acesta va apărea ca valoare Filter:

  ../../../_images/country_filter_enabled.png
 • Dați clic pe Add cu stratul countries selectat ca mai sus. Din acest strat se vor încărca numai țările având valoarea South Africa pentru Countryeng:

  ../../../_images/antarctica_sa.png

Dacă ați încercat ambele metode, veți observa că această variantă este mult mai rapidă decât încărcarea tuturor țărilor înaintea filtrării!

11.2.2.1. Note cu privire la disponibilitatea WFS

Este o raritate să găsiți un WFS care să pună la dispoziție caracteristicile dorite dacă acestea sunt foarte specifice. Motivul pentru care cele mai multe servicii Web Feature sunt relativ rare este pentru că necesită transmiterea unui volum mare de date pentru a descrie complet o entitate. În concluzie nu este foarte rentabilă găzduirea unui WFS în comparație cu un WMS, care trimite doar imagini.

Cel mai comun tip de WFS pe care îl veți întâlni va fi deci probabil într-o rețea local sau chiar pe propriul calculator, mai degrabă decât in Internet.

11.2.3. In Conclusion

Straturile WFS sunt de preferat față de straturile WMS dacă aveți nevoie de acces direct la atributele si geometriile acestora. Cu toate acestea, ținând cont de volumul de date care trebuie descărcat (ceea ce duce la probleme de viteză și de asemenea la lipsa de servere WFS disponibile publicului larg) nu este întotdeauna posibil să folosiți un WFS în loc de un WMS.

11.2.4. What’s Next?

În continuare, vom vedea cum se utilizează QGIS Server pentru a furniza servicii OGC.