2.1. Lesson: O Scurtă Introducere

Bine ați venit la cursul nostru! În următoarele zile vă vom arăta cum să utilizați QGIS ușor și eficient. Dacă nu sunteți familiarizați cu GIS, vă vom prezenta ce este necesar pentru a vă descurca. Dacă sunteți un utilizator experimentat, veți vedea cum îndeplinește QGIS funcțiile pe care le aștepați de la un program GIS, și multe altele!

În acest modul vom prezenta proiectul QGIS în sine și interfața cu utilizatorul.

După completarea acestei secțiuni veți putea să identificați corect elementele principale ale ecranului în QGIS și să știți ce face fiecare, și de asemenea să încărcați un fișier shapefile în QGIS.

Atenționare

Cursul include instrucțiuni pentru adăugarea, ștergerea și modificarea seturilor de date GIS. Am pus la disponziție seturi de date special pentru acest scop. Înainte de a folosi tehnicile descrise aici pentru datele voastre, asigurați-vă că aveți salvări corespunzătoare!

2.1.1. Cum se utilizează acest tutorial

Orice text care arată astfel se referă la ceva de pe ecran, pe care se poate efectua clic.

Textul :menuselection:` care –> arată –> astfel` vă ghidează printre meniuri.

This kind of text înseamnă ceva ce puteți scrie, cum ar fi o comandă, o cale sau un nume de fișier.

2.1.2. Gradul de dificultate al obiectivelor cursului

Acest curs satisface diverse nivele de experiență a utilizatorilor. În funcție de categoria în care considerați că vă încadrați vă puteți aștepta să obțineți rezultate diferite. Fiecare categorie conține informații esențiale pentru urmăatoarea categorie, deci este important să efectuați toate exercițiile care sunt sub nivelul vostru de experiență.

2.1.2.1. basic Nivelul de Bază

În această categorie, cursul presupune că nu aveți experiență sau aveți o experiență redusă în ce privește cunoștințele teoretice GIS sau operarea unei aplicații GIS.

Va fi prezentat un fond teoretic limitat pentru a explica scopul unei acțiuni pe care o veți executa în aplicație, dar accentul este pus pe învațarea prin exercițiu.

La sfârșitul cursului veți avea o imagine mai bună despre posibilitățile GIS și despre cum să le exploatați prin QGIS.

2.1.2.2. moderate Intermediar

În această categorie, se presupune că aveți cunoștințe și experiență în utilizarea cotidiană a GIS.

Urmând instrucțiunile pentru nivelul de începători veți obține un grad de familiaritate și veți identifica situațiile în care QGIS se comportă ușor diferit față de alte aplicații pe care este posibil să le fi utilizat. Veți învăța și cum să folosiți funcțiile analitice în QGIS.

La finalizarea cursului ar trebui să vă simțiți confortabil cu utilizarea QGIS pentru toate funcțiile uzuale ale unui GIS.

2.1.2.3. hard Avansat

În această categorie, se presupune că sunteți experimentat cu GIS, aveți cunoștințe și experiență cu bazele de date spațiale, utilizarea datelor de pe un server distant, posibil scrierea de scripturi analitice etc.

Urmând instrucțiunile celorlalte două nivele vă veți familiariza cu abordarea interfeței QGIS și vă veți asigura că știți cum să accesați funcțiile de bază de care aveți nevoie. Vi se va prezenta și utilizarea sistemului de plugin-uri al QGIS, sistemul de acces la bazele de date și altele.

La finalizarea cursului ar trebui să fiți familiarizați cu operațiile uzuale ale QGIS, ca și cu funcțiile avansate ale acestuia.

2.1.3. De ce QGIS?

Deși informațiile devin tot mai spațiale, nu există o penurie de instrumente capabile să îndeplinească unele sau toate funcțiile GIS obișnuite. De ce ar trebui cineva să folosească QGIS în locul unui alt pachet software GIS?

Aici sunt doar câteva din motive:

  • Este la fel de bun ca un prânz gratuit. Instalarea și utilizarea programului QGIS nu vă costă bani. Nu există o taxă inițială sau alta recurentă, nimic.

  • Aveți libertatea de a decide. Dacă aveți nevoie de funcționalități suplimentare în QGIS, puteți face mai mult decât să sperați că acestea vor fi incluse în următoarea lansare. Aveți posibilitatea să sponsorizați dezvoltarea unei caracteristici, sau să o adăugați singuri, dacă sunteți familiarizați cu programarea.

  • Se dezvoltă continuu. Pentru că oricine poate adăuga noi facilități și le poate îmbunătăți pe cele existente, QGIS nu stă niciodată pe loc. Dezvoltarea unei noi unelte se poate întâmpla pe cât de repede este nevoie de ea.

  • Sunt disponibile un ajutor și o documentație extensive. Dacă sunteți blocați cu ceva, puteți apela la documentația extinsă, la alți utilizatori de QGIS sau chiar la dezvoltatori.

  • Multi-platformă. QGIS poate fi instalat pe MacOS, Windows și Linux.

Acum, că știți avantajele utilizării QGIS, vă putem arăta cum. Prima lecție vă va ghida în crearea unei hărți QGIS.