2.1. Lesson: Een korte introductie

Welkom bij onze cursus! De komende dagen zullen we laten zien hoe u QGIS eenvoudig en efficient kunt gebruiken. Als GIS nieuw voor u is, dan vertellen we u wat u nodig heeft. Als een een ervaren GIS-gebruiker bent, dan zult u zien dat QGIS alle functies bevat welke u van een GIS verwacht, en meer!

In deze module introduceren we het QGIS project zelf, en wordt uitgelegd hoe de gebruikers-interface van QGIS in elkaar steekt.

Na het afronden van dit gedeelte kunt u de belangrijkste elementen in een QGIS scherm aanwijzen, vertellen wat elk element doet en een shape-bestand in QGIS laden.

Waarschuwing

Deze cursus bevat instructies voor het toevoegen, verwijderen en aanpassen van GIS datasets. We hebben hiervoor een test-dataset aangemaakt. Voordat u nu verder gaat, maakt u natuurlijk even een back-up van uw eigen gegevens.

2.1.1. Hoe gebruikt u deze handleiding

Tekst die er zo uitziet heeft betrekking op iets op je scherm waar je op kunt klikken.

De volgende opmaak wordt gebruikt voor menu’s Hoofdmenu ‣ Submenu ‣ Dialoog ….

Voor een toetsencombinatie wordt het volgende formaat gebruikt Ctrl-Alt-Del.

2.1.2. Opbouw van cursusdoelen

Deze cursus is geschikt voor gebruikers met verschillende gebruikerservaringen. Afhankelijk van de categorie waar je jezelf toe rekent, is het cursusresultaat ook anders. Elke categorie bevat informatie die essentieel is voor het volgende cursusonderdeel, dus is het belangrijk om alle oefeningen te doen die jij kunt doen op basis van je ervaring.

2.1.2.1. basic Basis

Voor deze categorie gaat de cursus er vanuit dat je geen of weinig ervaring hebt met GIS of met het werken met een GIS-programma.

Beperkte theoretische achtergrond zal worden gegeven om het doel van een actie uit te leggen die u zult uitvoeren in het programma, maar de nadruk ligt op leren door te doen.

Wanneer u de cursus hebt voltooid zult u een beter besef hebben van de mogelijkheden van GIS en hoe hun krachten via QGIS te beheersen.

2.1.2.2. moderate Gemiddeld

Voor deze categorie wordt aangenomen dat u werkervaring en ervaring met alledaags gebruik van GIS hebt.

Als u de instructies voor het niveau van beginners volgt zult u bekende dingen tegenkomen, ook maken die u bewust van de gevallen waarin QGIS dingen enigszins anders doet dan andere software die u misschien gewend bent. U zult ook leren hoe u de functies voor analyses in QGIS gebruikt.

Wanneer u de cursus heeft voltooid zou u gewend moeten zijn aan het gebruiken van QGIS voor alle functies die u gewoonlijk nodig hebt in een GIS voor dagelijks gebruik.

2.1.2.3. hard Gevorderd

In deze categorie wordt er van uitgegaan dat u ervaren bent met GIS, bekend bent met en kennis heeft van ruimtelijke databases, gegevens kunt gebruiken op een server op afstand, misschien het schrijven van scripts voor analyse-doeleinden, etc.

Als u de instructies voor de andere twee niveaus volgt zal dat u bekend laten worden met de benadering die de interface van QGIS volgt, en zal er voor zorgen dat u toegang hebt tot de basisfuncties die u nodig hebt. Ook zal u worden getoond hoe u gebruik kunt maken van het systeem van plug-ins van QGIS, het systeem voor toegang tot databases, enzovoort.

Wanneer u de cursus voltooid zult u goed bekend moeten zijn met de dagelijkse werking van QGIS, als ook de meer gevorderde functies ervan.

2.1.3. Waarom QGIS?

Omdat informatie steeds meer ruimtelijk bewust wordt is er geen gebrek aan programma’s die in staat zijn enkele of alle gebruikelijke functies voor GIS uit te voeren. Waarom zou iemand QGIS gebruiken in plaats van enkele andere GIS softwarepakketten?

Hier zijn slechts enkele van de redenen:

  • Het is gratis, zoals in lunch. Installeren en gebruiken van het programma QGIS kost u het totale bedrag van nul geld. Geen beginnerskosten, geen terugkerende kosten, niets.

  • Het is vrij, als in vrijheid. Als u extra functionaliteit in QGIS nodig hebt, kunt u meer doen dan hopen dat het in de volgende zal zijn opgenomen. U kunt de ontwikkeling van een mogelijkheid sponsoren, of het zelf toevoegen als u bekend bent met programmeren.

  • Het wordt doorlopend ontwikkeld. Omdat iedereen nieuwe mogelijkheden kan toevoegen en bestaande kan verbeteren, stagneert QGIS nooit. De ontwikkeling van een gereedschap kan zo snel gebeuren als u dat nodig vindt.

  • Uitgebreide Help en documentatie is beschikbaar. Als u ergens mee vastloopt kunt u zich wenden tot de uitgebreide documentatie, uw collega QGIS-gebruikers of zelfs tot de ontwikkelaars.

  • Cross-platform. QGIS kan worden geïnstalleerd op MacOS, Windows en Linux.

Nu u weet waarom u QGIS wilt gebruiken, kunnen we u laten zien hoe. De eerste les zal u door het maken van uw eerste kaart in QGIS leiden.