Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

17.3. Het framework Processing instellen

Het eerste om te doen, vóór het framework Processing te kunnen gebruiken, is om het te configureren. Er is niet veel in te stellen, dus dit is een eenvoudige taak.

Later zullen we laten zien hoe de externe toepassingen te configureren die worden gebruikt om de lijst met beschikbare algoritmen uit te breiden, maar voor nu gaan we alleen met het framework zelf werken.

The processing framework is a core QGIS plugin, which means that, if you are running QGIS 2.0, it should already be installed in your system, since it is included with QGIS. In case it is active, you should see a menu called Processing in your menu bar. There you will find an access to all the framework components.

../../../_images/menu1.png

Als u dat menu niet kunt vinden, dient u de plug-in in te schakelen door te gaan naar Beheer en installeer plug-ins en het te activeren.

../../../_images/installer.png

Het belangrijkste element waarmee we zullen gaan werken is de Toolbox. Klik op het overeenkomende item van het menu en u zult de vastgezette Toolbox zien aan de rechterkant van het venster van QGIS.

../../../_images/toolbox2.png

The toolbox contains a list of all the available algorithms, divided in groups. There are two ways of displaying and organizing those algorithms: the advanced mode and the simplified mode.

Standaard zult u de eenvoudige modus zien, die algoritmen groepeert aan de hand van de verwerking die zij uitvoeren. Hoewel enkele van de algoritmen die u in de Toolbox zult zien afhankelijk zijn van andere externe toepassingen (in feite; de meeste van hen zijn dat), zult u geen vermelding voor die toepassing zien. De herkomst van algoritmen wordt in deze modus verborgen, wat een facade is die het gebruiken van algoritmen door middel van het framework Processing vereenvoudigt.

Examples in this guide only use the simplified mode. The advanced mode has some additional features and algorithms, but it requires understanding the applications that are called, so they are a more advanced topic. Some of these more advanced ideas are introduced in the final lessons of this book, but for the rest of them we will just use the simplified interface.

You can change between the simplified and the advanced mode by using the selector on the bottom part of the toolbox.

Het vak Toolbox, indien gebruikt in de geavanceerde modus, ziet er zo uit.

../../../_images/toolbox_advanced.png

Als u dit punt heeft bereikt bent u er klaar voor om geo-algoritmen te gebruiken. Er is op dit moment geen noodzaak om nog iets anders te configureren. We kunnen ons eerste algoritme al gaan uitvoeren, wat we ook zullen doen in de volgende les.