Belangrijk

Vertalen is een inspanning van de gemeenschap waaraan u deel kunt nemen. Deze pagina is momenteel voor 100.00% vertaald.

1. Inleiding

Een kleine introductie in GIS

Tot u gebracht met QGIS, een gratis en Open-Bron softwaretoepassing voor GIS voor iedereen.

../../_images/logo.png
  1. Sutton, O. Dassau, M. Sutton

Gesponsord door: Chief Directorate: Spatial Planning & Information, Department of Land Affairs, Eastern Cape, South Africa.

../../_images/dla_logo.png

In samenwerking met: Spatial Information Management Unit, Office of the Premier, Eastern Cape, South Africa.

../../_images/eastern_cape_logo.jpg

Copyright (c) 2009 Chief Directorate: Spatial Planning & Information, Department of Land Affairs, Eastern Cape.

Iedereen heeft het recht om dit document te kopiëren, te verspreiden en aan te passen onder de voorwaarden van de GNU Free Documentation License, Version 1.2 of een latere versie gepubliceerd door de Free Software Foundation; De voor- en achterkant en de inhoudelijke indeling van het document dient gelijk te blijven. Een kopie van de licentie is toegevoegd in Appendix Appendix B: GNU Free Documentation License.

Een kopie van de licentie is opgenomen in het gedeelte GNU Free Documentation License.

De bovenstaande opmerking met betrekking tot auteursrecht is exclusief het QGIS User Manual wat aan dit document kan zijn toegevoegd. Consulteer de QGIS Manuals voor meer informatie over auteursrechten en licenties.

1.1. Een woordje door de bewerker

Dit project werd gesponsord door het Chief Directorate: Spatial Planning & Information, Department of Land Affairs (DLA), Eastern Cape, in samenwerking met de Spatial Information Management Unit, Office of the Premier, Eastern Cape, South Africa.

GIS wordt een steeds belangrijker gereedschap bij het beheren van de omgeving, detailhandel, defensie, politie, toerisme en vele andere dingen binnen uw dagelijkse leven. Als u een computer of een mobiele telefoon gebruikt, heeft u waarschijnlijk al in een bepaalde vorm een GIS gebruikt, zonder dat u zich dat realiseerde. Misschien was het een kaart op een website, Google Earth, een informatiebox of uw mobiele telefoon die u vertelt waar u bent. Eigenaar afhankelijke software voor GIS (software die niet vrij kan worden gedeeld of bewerkt) is beschikbaar om u te kunnen laten doen wat wij in deze inleiding beschrijven en nog veel meer. Deze software is echter over het algemeen zeer duur of beperken op andere wijze uw vrijheid met betrekking tot kopiëren, delen en aanpassen van die software. Verkopers van GIS maken soms een uitzondering voor educatieve activiteiten, door goedkopere of gratis kopieën van hun software te verschaffen. Zij doen dit omdat zij weten dat als leraren en leerlingen bekend raken met hun software, zij zullen aarzelen om andere pakketten te leren. Als leerlingen hun school verlaten zullen zij gaan werken en de commerciële software kopen, zonder dat zij weten dat er gratis alternatieven zijn die zij zouden kunnen gebruiken.

Met QGIS bieden we een alternatief — software die gratis is in kosten en vrij op een sociale manier. U mag net zoveel kopieën maken als u wilt. Als leerlingen op een dag de school verlaten, kunnen zij deze software gebruiken om op hun werk hun vaardigheden op te bouwen en de wereld een betere plek maken.

Wanneer u commerciële software koopt, beperkt u uw opties voor de toekomst. Door gratis en Open Bron-software te leren, te gebruiken en te delen, bouwt u uw eigen vaardigheden op, meer geld overhoudende voor de leukere dingen, zoals bijvoorbeeld eten en onderdak en het oppeppen van onze eigen economie.

Door het sponsoren van het maken van deze bron, heeft de DLA een stichting opgericht waar jonge geesten zich kunnen manifesteren. Veelbelovende mogelijkheden liggen in het verschiet als de principes van vrij delen van kennis en gegevens worden omarmd. Hiervoor danken wij met ganser harte de DLA!

Wij hopen dat u veel plezier heeft van het gebruiken en leren van QGIS in de geest van Ubuntu!

../../_images/tims_sign.png

Tim Sutton, april 2009