Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

.

Voorwoord

Welkom in de wondere wereld van Geografische Informatie Systemen (GIS)!

QGIS is een Open Source Geografisch Informatie Systeem. Het project is ontstaan in mei 2002 en werd in juni 2002 als project op SourceForge geplaatst. De belangrijkste doelstelling van QGIS is om GIS beschikbaar en betaalbaar te maken voor iedereen met toegang tot een computer. Op dit moment is QGIS beschikbaar voor Windows, OS X en diverse op Unix/Linux gebaseerde systemen. QGIS is ontwikkeld gebruik makende van de Qt toolkit (http://qt.digia.com) en C++. Hierdoor heeft QGIS een toegankelijke en prettige uitstraling (GUI) en werkt het soepel en snel.

QGIS is een eenvoudig te gebruiken GIS met uitgebreide functionaliteit voor het werken met geografische gegevens en kaarten. In het begin was QGIS alleen een viewer maar momenteel ondersteunt QGIS een grote hoeveelheid raster- en vectorindelingen en is het in staat om met een geavanceerde architectuur voor plug-ins snel nieuwe functies en indelingen te ondersteunen.

QGIS is vrijgegeven onder de GNU Public License (GPL). Deze licentie staat iedereen toe om de broncode te bekijken en te bewerken en garandeert de vrije beschikbaarheid van GIS software die door iedereen kan worden aangepast of uitgebreid. Een actuele versie van de licentie dient te zijn meegeleverd met elke kopie van QGIS. De licentie is ook te lezen in Appendix GNU General Public License.

Tip

Meest recente documentatie

De laatste versie van dit document kan altijd gevonden worden in het gedeelte documentatie van de webpagina van QGIS op http://www.qgis.org/nl/docs/