Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

18.3. Inițierea cadrului de procesare

Primul lucru de făcut, înainte de a utiliza cadrul de prelucrare, este să-l configurați. Nu este mult de configurat, astfel încât aceasta este o sarcină ușoară.

Ulterior, vom vedea cum se configurează aplicațiile externe, care folosesc la extinderea listei algoritmilor disponibili, însă pentru moment vom lucra cu cadrul de lucru propriu-zis.

Cadrul de lucru Processing este un plugin QGIS de bază, ceea ce înseamnă că, dacă rulați QGIS 2.0 sau mai nou, ar trebui să fie deja instalat în sistemul dumneavoastră, deoarece este inclus în QGIS. În cazul în care este activ, ar trebui să vedeți pe bară un meniu denumit Processing. Acolo veți avea acces la toate componentele cadrului de lucru.

../../../_images/menu1.png

Dacă nu puteți găsi acel meniu, trebuie să activați plugin-ul, din managerul de plugin-uri, și să-l activați.

../../../_images/installer.png

Elementul principal cu care vom lucra este setul de instrumente. Faceți clic pe intrarea de meniu corespunzătoare, apoi veți vedea bara de instrumente andocată în partea dreaptă a ferestrei QGIS.

../../../_images/toolbox2.png

The toolbox contains a list of all the available algorithms, divided in groups so called Providers. Providers can be (de)activated in the settings dialog. A label in the bottom part of the toolbox will remind you of that whenever there are inactive providers. Use the link in the label to open the settings window and set up providers. We will discuss the settings dialog later in this manual.

By default, only providers that do not rely on third-party applications (that is, those that only require QGIS elements to be run) are active. Algorithms requiring external applications might need additional configuration. Configuring providers is explained in a later chapter in this manual.

Dacă ați ajuns la acest punct, acum sunteți gata de utilizare a geoalgoritmilor. Nu este nevoie să configurați nimic altceva. Putem rula deja primul nostru algoritm, lucru pe care îl vom face în lecția următoare.