Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

HIG (Ghidul Interfeței cu Utilizatorul)

In order for all graphical user interface elements to appear consistant and to all the user to instinctively use dialogs, it is important that the following guidelines are followed in layout and design of GUIs.

  1. Elementele aflate în relație cu un grup folosesc casetele de grup: Încercați identificarea elementelor care pot fi grupate împreună, apoi utilizați casetele de grup alături de o etichetă, pentru a identifica subiectul acelui grup. Evitați utilizarea casetelor de grup care conțin doar un singur control grafic / element.

  2. Capitalise first letter only in labels: Labels (and group box labels) should be written as a phrase with leading capital letter, and all remaining words written with lower case first letters
  3. Nu încheiați etichetele componentelor de interfață sau a casetelor de grup cu două puncte: Adăugarea a două puncte produce un efect vizual neplăcut și nu conferă un sens suplimentar, astfel încât nu se vor folosi. O excepție de la această regulă apare atunci când două etichete apar una lângă alta, cum ar fi: Label1 Plugin (Path:) Label2 [/calea/spre/plugin-uri]

  4. Keep harmful actions away from harmless ones: If you have actions for ‘delete’, ‘remove’ etc, try to impose adequate space between the harmful action and innocuous actions so that the users is less likely to inadvertantly click on the harmful action.
  5. Utilizați întotdeauna un QButtonBox pentru butoanele ‘OK’, ‘Cancel’ etc: Folosirea controlului grafic respectiv va garanta că ordinea butoanelor ‘OK’ și ‘Cancel’, etc, este în concordanță cu sistemul de operare / setările regionale / desktop-ul pe care îl folosește utilizatorul.

  6. Evitați imbricarea filelor. În cazul în care utilizați filele, folosiți genul de file utilizate pentru QgsVectorLayerProperties / QgsProjectProperties etc, adică file poziționate în partea superioară, având pictograme de 22x22.

  7. Stivuirea controalelor grafice ar trebui să fie evitată, dacă este posibil. Acest lucru produce confuzie și conduce la redimensionarea inexplicabilă (pentru utilizator) a dialogurilor, pentru a se potrivi controalelor grafice care nu sunt vizibile.

  8. Try to avoid technical terms and rather use a laymans equivalent e.g. use the word ‘Transparency’ rather than ‘Alpha Channel’ (contrived example), ‘Text’ instead of ‘String’ and so on.
  9. Utilizați o iconografie consistentă. În cazul în care aveți nevoie de o pictogramă sau de elemente de pictogramă, vă rugăm să-l contactați pe Robert Szczepanek, pe lista de discuții pentru asistență.

  10. Poziționați listele lungi de controale grafice în casete cu derulare. Nici un dialog nu ar trebui să depășească 580 de pixeli în înălțime și 1000 de pixeli în lățime.

  11. Separați opțiunile avansate față de cele de bază. Utilizatorii începători ar trebui să poată accesa rapid elementele necesare pentru activitățile de bază, fără a se preocupa de complexitatea caracteristicilor avansate. Funcțiunile avansate ar trebui să fie amplasate fie sub o linie de demarcație, fie într-o filă separată.

  12. Nu adăugați opțiuni de dragul de a avea o mulțime de opțiuni. Încercați să mențineți o interfață cu utilizatorul minimalistă, și utilizați judicios setările implicite.

  13. If clicking a button will spawn a new dialog, an ellipsis (...) should be suffixed to the button text.

Autori

  • Tim Sutton (autor și editor)

  • Gary Sherman
  • Marco Hugentobler
  • Matthias Kuhn