Outdated version of the documentation. Find the latest one here.

Scrierea unui plugin Processing

În funcție de tipul de plugin avut în vedere, adăugarea funcționalității acestuia ca algoritm (sau ca set) pentru Processing, ar putea fi o opțiune mai bună. Acest lucru ar consta într-o mai bună integrare în cadrul QGIS, o funcționalitate suplimentară (din moment ce poate fi rulat din cadrul componentelor Processing, cum ar fi modelatorul sau interfața de prelucrare în serie), precum și un timp de dezvoltare mai rapid (atât timp cât Processing vă va scuti de o mare parte din muncă).

Acest document descrie modul de creare a un nou plug-in care se va regăsi ca algoritm în Processing.

Există două mecanisme principale pentru a face asta:

  • Crearea unui plug-in care adaugă un furnizor de algoritm: Această opțiune este mult mai complexă, dar oferă mai multă flexibilitate

  • Crearea unui plug-in care conține un set de script-uri de procesare: Cea mai simplă soluție, aveți nevoie doar de un set de fișiere cu cod specific pentru Processing.

Crearea unui plug-in care adaugă un furnizor de algoritm

Pentru a crea un furnizor pentru algoritm, urmați acești pași:

  • Instalarea Plugin Builder

  • Creați un plugin nou, utilizând Plugin Builder. În cazul în care Plugin Builder vă cere șablonul de utilizat, selectați “Furnizor Processing”.

  • Plugin-ul creat conține un furnizor cu un singur algoritm. Atât fișierul furnizorului cât și cel al algoritmului sunt complet comentate și conțin informații cu privire la modul de modificare a furnizorului și de adăugare a algoritmilor suplimentari.

Crearea unui plug-in care conține un set de script-uri de procesare

Pentru a crea un set de script-uri de procesare, urmați acești pași:

  • Creați script-urile așa cum s-a descris în Cartea Rețetelor PyQGIS. Toate script-urile pe care doriți să le adăugați, ar trebui să fie disponibile în caseta instrumentelor Processing.

  • În grupul Script-urilor/Instrumentelor din caseta instrumentelor Processing, efectuați dublu-clic pe elementul de Creare a colecției de script-uri a plugin-ului. Veți vedea o fereastră în care ar trebui să selectați script-urile ce se vor adăuga plugin-ului (din setul celeor disponibile în caseta de instrumente), precum și unele informații suplimentare, necesare pentru metadatele plugin-ului.

  • Faceți clic pe Ok, pedntru a fi creat plugin-ul.

  • Puteți adăuga script-uri suplimentare în plugin, prin adăugarea fișierelor cu script-uri python în dosarul script, din dosarul plugin-ului rezultat.